Hvordan foregår ekspropriation?
Odense Letbane er et stort anlægsprojekt. Det samlede anlæg vil omfatte 14,5 kilometer dobbeltspor gennem byen, 26 stationer, strømforsyning og andre tekniske anlæg. Selvom vi gør vores yderste for at sikre, at projektet gennemføres med så få konsekvenser som muligt, så kan det ikke undgås at ekspropriere ejendomme i byen.
På nogle ejendomme vil det kun være et indgreb på få kvadratmeter, mens det andre steder vil være nødvendigt at overtage hele ejendommen og rive bygninger ned.
Når Odense Letbane P/S er nødsaget til at inddrage areal eller lignende fra private ejendomme, vil det ske ved ekspropriation. Ekspropriation er et alvorligt indgreb i den private ejendomsret, som er sikret i Grundlovens paragraf 73. Derfor er proceduren omkring ekspropriation meget stringent.
Gennem anlægsloven får Odense Letbane ret til at erhverve de nødvendige arealer og rettigheder. Selve ekspropriationen bliver ikke besluttet af Letbanen, men af en af Statens Ekspropriationskommissioner. Ekspropriationskommissionen er en uafhængig myndighed. Den refererer for eksempel ikke til staten eller til Odense Kommune.
Når anlægsloven, der giver det juridiske grundlag for ekspropriation, er vedtaget, indkalder Ekspropriationskommissionen til en besigtigelse. Formålet er at kontrollere og godkende projektet. Her er der mulighed for at komme med indvendinger, kommentarer, ændringsforslag eller lignende.
Derefter indkalder Ekspropriationskommissionen til ekspropriationsforretninger. De handler om enkeltejendomme, og formålet er at gennemgå det endelige projekt. Det er på ekspropriationsforretningen, at Kommissionen fastsætter, hvad der skal betales i erstatning for indgrebene hos den enkelte ejer. Såfremt der er lejere på en ejendom, som har fremsat et krav mod Odense Letbane i anledning af indgrebet, tager Kommissionen også stilling til lejers krav.
Hvis begge parter (ejeren og Odense Letbane) kan acceptere erstatningens størrelse, afsluttes sagen med, at der indgås et forlig herom. Et forlig er endeligt og kan ikke senere påklages. Hvis en eller begge parter derimod ikke er tilfredse med erstatningens størrelse, træffer Ekspropriationskommissionen herefter en afgørelse. Den kan herefter påklages til Taksationskommissionen, som er klageinstans.
Læs mere om ekspropriationsprocessen her.
Hvad vil det koste at køre med letbanen?