Hvad koster det at bygge letbanen?
Odense Letbane P/S har fået godt tre milliarder kroner fra staten, kommunen og regionen til at bygge letbanen for - hvoraf de 30 procent er en såkaldt reserve eller 'buffer'. Staten er med til at finansiere letbanen med 1,1 milliarder kroner. Region Syddanmark bidrager også med 100 millioner kroner. Det resterende beløb bliver finansieret af Odense Kommune ved at optage et lån i Kommunekredit.
Helt præcist er budgettet for letbanen 2,982 milliarder kroner (2014-priser), som er aftalt i principaftalen fra juni 2014 mellem staten, Region Syddanmark og Odense Kommune.
Hertil kommer en række tilkøb til letbaneprojektet, som primært handler om byforskønnelse (græs mellem sporene, nye pladsdannelser m.v) i forbindelse med anlægsarbejdet. Disse tilkøb finansieres af Odense Kommune. Således ender det samlede budget på cirka 3,1 milliarder kroner i 2014-priser – budgettet bliver løbende justeret op i forhold til prisudviklingen.
Visionen er, at letbanen skal bidrage til at skabe vækst og arbejdspladser samt trække nye borgere til Odense. Derfor ses prisen for letbanen som en investering i fremtiden.
Artiklen fortsætter under billedet
Mange steder langs letbanes rute er der potentiale for vækst. For eksempel i Hjallese.
I de tre milliarder, som der er afsat til at bygge letbanen, er der som sagt indbygget en buffer på 30 procent. Disse penge kan letbaneprojektet ikke begynde at bruge uden først at have fået lov af bidragsyderne, som er kommunen, staten og regionen. Dermed har politikerne hånd i hanke med økonomien.
I en principaftale indgået i juni 2014 mellem stat, kommune og region, er det desuden slået fast, at hvis økonomien skulle vise sig at skride, kan politikerne beslutte enten at bevilge flere penge til letbanen eller beslutte, at den skal køre på en kortere strækning - så der derved kan spares penge.
Ud over de tre milliarder til at bygge letbanen for flytter forsyningsselskaberne ledninger for at bane vej for letbanen. Det er anslået til at koste omkring 300 millioner, som betales af forsyningsselskaberne efter det såkaldte 'gæsteprincip'. Kort fortalt går det ud på, at forsyningsselskaberne får jorden stillet gratis til rådighed af kommunen, mod at de til gengæld selv flytter deres rør og kabler, hvis det er nødvendigt af hensyn til byudviklingen over jorden.
Hvorfor stiger prisen for letbanen?
|
|