Visualiseringer af Odense Letbane
Lys og indbydende. Funktionel og lettilgængelig. Moderne og urban. Nordisk stil med et tydeligt Odense-aftryk. Det er nogle af de stikord, som man kan knytte på det endelige design af Odenses kommende letbanestationer og -vogne.
De to primære farver, som odenseanerne vil komme til at forbinde med letbanen, bliver en lys beige, som togene bliver malet i. Samt en rød signalfarve, der indgår i logoet, og som blandt andet bliver brugt til at markere dørene i letbanevognene.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Stationerne vil have samme belægning, som karakteriserer lokalområdet. Ved banegården vil perronen for eksempel være belagt med gule klinker.
Farverne er inspireret af byen Odense. Odenses arkitektur er især kendetegnet ved brugen af røde teglsten samt smukke fortove i gule klinker, som man finder mange steder. Men samtidig skal farverne jo også pege fremad – lige som letbanen. Derfor er de blevet ’knækket’ en smule over i en lysere tone for at give dem et moderne twist.
Odenses letbanevogne bliver i det hele taget lyse i udtrykket. Også indvendigt vil der være stor brug af lyse materialer på både gulv, vægge og loft. Sæderne vil skille sig ud, da Odense Letbane får fremstillet betræk i en varm, rød farve for at indbyde til brug. Det samme vil forskellige former for information på skærme, skilte og piktogrammer, som for kontrastens og synlighedens skyld bliver holdt i sort.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Det indvendige design er lyst og enkelt - med sæder i kvalitetsstof fra Kvadrat, som også producerer stof til mange danske møbelklassikere.
Det funktionelle spiller generelt en stor rolle i de valg, der er truffet undervejs i designprocessen. Et stort flex-areal samt ekstra døre gør for eksempel, at det er let at komme ind og ud, også når der er mange passagerer med letbanen.
Det går igen, når man kommer ud på perronen. Også her har der været fokus på, at tilgængelighed, brugervenlighed og flot design går op i en højere enhed.
Alle letbanestationer i Odense bliver med perron i højde med vognenes gulv, så der bliver niveaufri indstigning. Ramper for enderne af stationerne og ledelinjer i belægningen sørger for, at alle kan finde vej. Røde LED-lysbånd på master vil markere stationernes hjørner, så man let kan se dem på afstand.
Men der er også lagt vægt på det æstetiske udtryk. Stationsdesignet vil være kendetegnet af afrundede hjørner og brug af kontraster. Perronkanten samt det meste inventar vil blive holdt i mørke farver, mens glasflader på læskurene og god belysning giver overskuelighed og tryghed. Desuden vil de fleste stationer have et træ på selve perronen – hvilket er lidt specielt for Odense Letbane.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Stationerne bliver meget handicapvenlige. Ud over niveaufri indstigning til letbanetoget byder perronerne på ledelinjer for synshandicappede og ramper for gangbesværede.
Derudover vil designet læne sig op ad det, man i øvrigt finder i byen. Masterne til kørestrøm vil for eksempel med deres koniske form og mørke overflade ligne det, man finder på Odenses lysmaster. Mange steder vil masterne til kørestrøm derfor få en dobbelt-funktion ved at få monteret gadebelysning, så det samlede antal master i Odense kan holdes nede.
På samme måde vil de mange cykelstativer, i alt 1800, som bliver placeret ved letbanens stationer, følge Odense Kommunes retningslinjer for design. Odense er kendt som Cyklisternes By. Derfor skal det være nemt at skifte mellem cykel og letbane. Det bliver også muligt at tage cyklen med i letbanen – under hensyntagen til passagerer i kørestol eller med barnevogn.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Togene er malet i en lys beigefarve. Den er inspireret af de gule klinker, man ser på mange odenseanske fortove. Den røde signalfarve, som markerer dørene, er inspireret af de mange smukke bygninger i rødt tegl, som ses i Odense. Vær opmærksom på, at denne visualisering kun er lavet for at vise letbanetogets design i et genkendeligt byrum med noget af den arkitektur, der har inspireret farvevalgene. Det er således ikke en fremstilling af, hvordan selve sporet kommer til at se ud. Det vil dels komme til at ligge i den sydlige vejside (altså længere væk), og det vil være omgivet af stenbelægning.
Der er gjort et stort og grundigt forarbejde for at sikre, at det samlede design af letbanen passer bedst muligt til byen Odense. Samt for at designet understøtter de værdier, som inputs fra odenseanere har vist er vigtige for letbanen: Et transportsystem, som er roligt, urbant, effektivt og let at bruge.
Det endelige design er skabt i en tæt dialog med leverandørerne af togsæt og sporarbejde – med stor inspiration fra anerkendte designbureauer, fagfolk fra Odense Kommune og ikke mindst Odense Letbanes tilgængelighedsgruppe, som består af ældre og personer med forskellige handicap og behov, for at sikre, at letbanen bliver for alle.
Stationerne er markeret med en logo-stander i hver ende samt røde led-lysbånd på masterne, som kan ses fra afstand.
Se flere billeder i fotogalleriet herunder. Kontakt kommunikationsafdelingen for at få tilsendt billeder i høj opløsning: