Zoom ind på byggepladsen: Dronefoto viser detaljerne i arbejdet
24. september 2019
Siden nytår har en letvægtsdrone en gang om måneden fløjet hele vejen langs letbanesporet – fra Tarup i nord til Hjallese i syd. Undervejs har den taget meget detaljerede luftfoto for at dokumentere arbejdet.
Odense Letbane har nu fået udviklet et værktøj, så øjebliksbilledet bliver tilgængeligt for alle. Derfor kan man på odenseletbane.dk/dronefoto dykke helt ned i sporarbejdets detaljer.
Nyt banebrydende droneprojekt skal følge letbanebyggeriet fra oven
Fakta om Odense Letbane
Odense Letbane forventes at være færdigbygget til at gå i drift i efteråret 2021.
Odense Letbanes første etape bliver cirka 14,5 kilometer lang.
Der bliver i alt 26 stationer på linjen fra Tarup i nord til Hjallese i syd.
Hele turen fra Tarup til Hjallese forventes at tage omkring 42 minutter.
Der forventes afgang fra hver station otte gange i timen i dagtimerne.
Et enkelt letbanetog kan have mere end 200 passagerer ad gangen.
- Vi bruger billederne til at overvåge og dokumentere fremdriften på vores byggepladser. Letbanearbejdet er jo enormt i sin udstrækning. Vores samlede byggeplads er mere end 14 kilometer lang. Vi laver selvfølgelig stadig traditionelt tilsyn på pladserne, men dronebillederne er et godt supplement til at skabe overblik over de forskellige faser af letbanearbejdet. De giver et overblik, som man ikke kan få ved et fysisk tilsyn – et nøjagtigt og detaljeret øjebliksbillede, som for eksempel gør det nemmere at finde ud af, hvor det kunne være relevant med en nærmere besigtigelse, forklarer Steen Lykke, der er teknisk direktør i Odense Letbane P/S:
- Når nu vi alligevel har nogle meget detaljerede luftfoto, vil vi gerne, som en slags bonus, stille dem til rådighed for nysgerrige borgere på vores hjemmeside. Her vil vi fremover en gang om måneden lægge det seneste billede op, hvor man kan zoome meget tæt på og få et godt indblik i status på det aktuelle arbejde.
Se billederne: Fuld gang i byggeriet af letbanens kontrolcenter
Det seneste dronefoto fra september ligger lige nu på odenseletbane.dk/dronefoto. Billedet er skåret til, så man kun kan se selve letbanesporet og de omkringliggende vejforløb. Hvis der er personer på billederne, skal de sløres eller redigeres ud – ligesom man kender det på for eksempel Google Street View.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Droneoperatør Christian Wiggers fra DroneFyn, som forestår Odense Letbanes droneflyvninger, holder letvægtsdronen 'eBee'.
Odense er efterhånden ved at udvikle sig til ’dronecentrum’ i Danmark, og droner bliver opfattet som en teknologi, hvor det gennem innovation er muligt at udvikle nye forretningsområder. Det er da også det lokale firma, DroneFyn, der står for flyvningen hen over letbanens byggepladser.
Selve dronen er en letvægtsdrone, en såkaldt ’eBee’. Den er lavet af flamingopap og har faste vinger, så den minder mere om et lille fly end en helikopter, som andre typer droner typisk gør.
Dette skyldes blandt andet sikkerhedshensyn. Det er nemlig ikke uden udfordringer at få lov til at flyve med droner på så store strækninger, som der er tale om langs letbanesporet. Det gælder især, når flyvningen foregår hen over en by, hvor der er ekstra skrappe krav til sikkerheden.
Dronefoto: Zoom helt tæt på byggepladsen her
(Artiklen fortsætter under billedet)
Dronens rute er forprogrammeret, så den følger en helt fast bane, mens den fotograferer løbende. Her er det tracéet ved NytOUH, der overflyves.
Derfor er det alene blevet muligt takket være et frugtbart samarbejde med flere lokale droneoperatører samt det nationale dronecenter UAS Denmark, der har base og testcenter i Hans Christian Andersen Airport i Beldringe.
Samarbejdet har ført til en grundig ansøgning, som har udløst en særlig dispensation fra Trafik, Bygge- og Boligstyrelsen – den første af sin art i Danmark.
Dronefoto: Zoom helt tæt på byggepladsen her
- Vi betragter vores droneflyvning som et pilotprojekt, hvor vi tester mulighederne for, hvordan man kan anvende droner til overvågning af store byggeprojekter. Det er mig bekendt aldrig gjort på så stort et anlægsprojekt i Danmark – og slet ikke over bymæssig bebyggelse, siger Steen Lykke og slutter:
- Som anlægsprojekt har vi også en forpligtelse til at skubbe på udviklingen af de teknologiske muligheder. Ikke mindst når det gælder en teknologi, som vi både selv kan drage fordel af, og som byen Odense også ser et fremtidigt vækstpotentiale i.
Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her