Vulkansk jord fra Island fylder letbanesporet
4. december 2020
Letbanens entreprenør udlægger nu jord og sår græs i 10 kilometer letbanespor ud af de i alt 14,5 kilometer, som letbanen strækker sig over fra Tarup til Hjallese. Arbejdet bevæger sig fra Hjallese og mod nord i løbet af december.
Jorden, der bliver lagt i sporerne, er en særlig blanding af vulkansk pimpsten fra Island, der er blandet med dansk muldjord. Pimpstenen fungerer som lager for regnvand, samtidig med at den også kan lede overskydende regnvand til drænslanger, der ligger i letbanesporet. Derved risikerer letbanesporet ikke at blive til en mudderpøl i perioder, hvor der er meget nedbør.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Her bliver der lagt jord i sporet på den nordlige del af Ørbækvej.
Den danske muldjord sikrer næring til græsset, så vækstbetingelserne er optimale, og græsset kan bidrage til at gøre Odense endnu grønnere, sammen med de ca. 1400 træer, der bliver plantet i letbaneprojektet. Græsset bliver sået, når nogle større sammenhængende områder er klar, og vejret tillader det.
Blandingen af vulkansk pimpsten og muld er en velkendt løsning, og den er blandt andet brugt ved Århus Universitet, hvor man har lagt det ovenpå en parkeringskælder og efterfølgende sået græs i blandingen. Det århusianske græstæppe trives i dag rigtig godt, samtidig med at plænen aldrig bliver mudret, når nedbørsmængderne er store.
Jordblandingen til Odense Letbane hedder CityVext og er leveret af Vexti ApS, der har domicil i Hjallese.
(Artiklen fortsætter under billedet.)
Jorden bliver her afrettet, så den er i niveau med skinnerne.
Letbanen får i alt udlagt 12.500 m3 jord af den særlige blanding i letbanens spor. De mange kubikmeter jord svarer til rumfanget af cirka 125 af Odenses grønne bybusser.
De resterende 4,5 kilometer af de 14,5 kilometer letbanespor består af vejkryds, pladser samt områder tæt på centrum og hvor mange gående skal krydse. Blandt andet området igennem den tidligere Thomas B. Thriges Gade, Østre Stationsvej og en del af SDU. Disse områder bliver belagt med klinker og beton - tilpasset de lokale byrum.
Følg letbanearbejdet - tilmeld dig nyhedsbrevet her