Træer ved Bilka og Ikea skal fældes inden arkæologiske undersøgelser
19. november 2015
Odense Bys Museer skal undersøge jorden ud for Bilka og Ikea for spor fra fortiden. Derfor bliver en større gruppe træer nu fældet. For hvert vejtræ, der bliver fældet i forbindelse med letbaneprojektet, vil der blive plantet to nye.
Til december skal Odense Bys Museer lave de første arkæologiske forundersøgelser, inden letbanen senere skal anlægges.
Arkæologerne har udpeget et område langs Niels Bohrs Allé og Ørbækvej – ud for parkeringspladsen ved Bilka og varehusene i ”Fynbyen”, herunder Ikea. Derfor er det nødvendigt at fælde en række træer, der står i området.
Hvordan bliver det grønne Odense sikret?
- Normalt vil vi ikke fælde træer, inden vi selv har brug for pladsen til at anlægge letbanen. Men lige i dette tilfælde er det nødvendigt, så arkæologerne kan komme til, forklarer Mogens Hagelskær, administrerende direktør for Odense Letbane P/S:
- Det er naturligvis altid ærgerligt, når man skal fælde træer for at skabe plads for udviklingen. Derfor bliver alle de træer, der ligger på letbanelinjen, vurderet individuelt – så vi kan bevare så mange som muligt. Og vi fælder som sagt ikke træer, før det er absolut nødvendigt.
To nye træer for hvert fældet træ
Desuden er det vedtaget som et princip for hele letbanebyggeriet, at hvert fældet vejtræ skal erstattes af to nye. Derfor vil der også, når letbanen skal bygges, blive plantet mange nye vejtræer i det område, hvor der nu bliver fældet.
I alt skal der fældes cirka 150 træer i området, hvor der laves arkæologiske forundersøgelser. Man vil derfor ikke kunne undgå at lægge mærke til det, hvis man ofte kommer dén vej forbi.
- Den grønne indgang til Odense, som træerne på Niels Bohrs Alle og Ørbækvej byder på, vil blive genskabt i en endnu bedre udgave. Her vil de mange nye træer, som vi planter, blive suppleret med det grønne græstæppe i letbanesporet. Jeg håber og tror, at odenseanerne vil få glæde af alt det grønne og føle stolthed, når byggeriet er overstået, siger administrerende direktør Mogens Hagelskær.
Letbanebyggeriet begynder næste år
Når træerne på Ørbækvej og Niels Borhs Allé er fældet, rykker Odense Bys Museer ind for at grave såkaldte søgerender. Målet er at undersøge, om der gemmer sig noget interessant i jorden. Hvor længe arkæologerne vil arbejde i området afhænger, hvad de finder.
Anlæggelsen af letbanen i området forventes at begynde til august 2016.