Anlægsarbejde

Snart pibler græsset i 10 kilometer letbanespor

7. maj 2021


I takt med, at termometeret viser lunere temperaturer, og aprils tørkeperiode er aflyst af mere vådt vejr i maj, er såmaskiner gået i gang med at strø græsfrø ud over letbanens sporareal. Dermed får Odense snart et 10 kilometer langt, grønt tæppe, der strækker næsten hele vejen igennem byen.

Det meste af letbanearealet i Tarup og Bolbro er allerede overstrøet, og i de kommende uger kommer turen til sporet langs store indfaldsveje som Ørbækvej, Nyborgvej og Niels Bohrs Allé.

- For at give græsset de bedste vækstbetingelser, håber vi, at forbipasserende og naboer til letbanen undlader at gå hen over sporet i den kommende tid. Benyt i stedet fodgængerovergange i nærheden. På den måde får vi meget hurtigere et pænt og jævnt græsspor at se på, forklarer Søren Thrane, Construction Manager ved Odense Letbane.

(Artiklen fortsætter under billedet)På Rismarksvej er der fornyligt sået græs, og entreprenørens forventninger er, at der i løbet af de kommede tre-fire uger vil begynde at pible et grønt spor frem afhængigt af vejret.


I alt bliver der sået græs på mere end 63.000 m2 – eller hvad der cirka svarer til 10 fodboldbaner. Det kræver cirka 1,6 tons græsfrø af typen ”Masterline Vejrabat” at dække hele arealet. Græsset er en særlig hårdfør type, som ikke kræver megen vedligeholdelse, når det først er groet frem. Samme græstype bruges i grønne områder og langs motor- og landeveje.

vulkansk-jord-fra-island-fylder-letbanesporet


Der kommer græs på 2/3 af letbanen nærmere bestemt 10 kilometer af den 14,5 kilometer lange strækning fra Tarup Centret til Hjallese Station. I bymidten mellem Kongensgade og Albanigade bliver der dog lagt klinker, og få andre steder vil der være anden hård belægning. Men ellers er det meningen, at sporet skal være grønt, så det både er kønt at se på, og det samtidig er nemmere at opsamle regnvand i sporarealet.

(Artiklen fortsætter under billedet.)Letbanens entreprenør sprøjtesår græsarealerne langs letbanen. Det foregår ved, at græsfrøene blandes i en klistermasse, der sprøjtes ud af en maskine (som vist på billedet). På den måde kan man hurtigt dække store områder, og græsfrøene blæser ikke væk uden videre.


- Vi forventer at kunne skimte noget grønt i sporet i løbet af de kommende tre uger, men det afhænger af vejret. Bliver det igen meget tørt, kan det blive nødvendigt at vande undervejs, vurderer Søren Thrane.

Græssporet er en del af letbaneprojektets tilkøb, som Odense Kommune har foretaget for at forskønne områderne langs sporet.

Når letbanen går i drift, skal operatøren, Keolis, stå for at vedligeholde og slå græsset. Operatøren er på nuværende tidspunkt i færd med at planlægge, hvordan opgaven skal løses og hvilke maskiner, der skal bruges til formålet.

 

Følg letbanearbejdet - tilmeld dig Odense Letbanes nyhedsbrev her

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse