Snart begynder den nye Benedikts Plads at tage form
19. juli 2018
Letbaneprojektet i Odense handler ikke kun om transport. Det handler i lige så høj grad om fysisk byudvikling. Ud over de mange nabobyggerier, som allerede er i gang med at skyde op, vil letbanen også i sig selv føre til fysiske forandringer – med nye byrum langs sporet.
Mest gennemgribende bliver forandringerne på nogle af byens pladser, som bliver nyanlagt i forbindelse med letbanearbejdet. Det gælder for eksempel Benedikts Plads.
Letbanearbejdets ketchup-effekt: Derfor kan der være lav aktivitet
Brolæggere går hen over sommeren i gang med at etablere den nye og større Benedikts Plads. De første prøvefelter med klinker er lagt og godkendt. Derfor kan arbejdet med at færdiggøre den cirka 7500 kvadratmeter store plads gå i gang i løbet af uge 30.
Når Benedikts Plads står færdig, vil den se helt anderledes ud end det, man har været vant til.
(Artiklen fortsætter under kortet)
Pladsen skal med genetableringen blive til et nyt byrum, der giver bedre mulighed for at gøre ophold. Det er meningen, at Benedikts Plads skal komme til sin ret som central og rolig bydelsplads, der bliver brugt mere af byens borgere, end pladsen hidtil er blevet.
Blandt andet derfor skal letbanens kommende station ligge centralt på den nye Benedikts Plads, som letbanesporet krydser hen over.
3D-animation: Kom med ind i Odenses letbanetog
Derudover får pladsen et nyt udtryk med nye vej- og stiforløb, ny belægning, nye træer og nyt byrumsinventar. Samt ikke mindst en hel del nye kvadratmeter at brede sig på – fordi herbergets have på den østlige side af den gamle Benedikts Plads, som før lå bag en mur, bliver inddraget.
Klinkebelægningen på selve Benedikts Plads bliver mørkegrå-brune, og den nuværende grillbar bliver flyttet lidt længere mod øst. Der kommer fire parkeringspladser samt to handicapbåse på den nordlige side af pladsen.
I begge ender af den nye Benedikts Plads vil man kunne tage plads på cirkelformede granitblokke, der nogle steder beklædt med træbænke. Inden for bænkenes cirkler vil der være grønne arealer med græs og beplantning – ligesom der også bliver plantet nye træer på pladsen for at give den et grønt udtryk.
Letbanen trækker nye fortove og cykelstier gennem byen
Arbejdet med at lægge klinker begynder på pladsens nordlige side ved apoteket. Når denne side er færdig, bliver trafikken flyttet, inden arbejdet kan gå i gang på den sydlige del af Benedikts Plads.
Efter klinkebelægningen er blevet lavet, er det tid til at lægge skinner og bygge letbanestationen på midten af pladsen, inden der kan blive afsluttet med træplantning og den sidste finish.
Benedikts Plads og letbanens station forventes at stå helt færdig omkring sommeren 2020 – i god tid inden letbanens forventede åbning i slutningen af 2020.
Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her