Togsæt

Sidste letbanetog er kommet til Odense

16. september 2020

 

Snude mod snude står der nu i alt 16 letbanevogne linet op på skinnerne på Odense Letbanes store kontrol- og vedligeholdelsescenter i den sydlige del af Odense. Tog nummer 16 er netop ankommet til Odense, og dermed er alle tog, der skal køre på letbanens etape 1, blevet leveret.  

Det var en stor milepæl, da første tog ankom til Odense først på året - en kold februardag. Nu er sidste tog således ankommet, hvilket også er en meget stor milepæl for Odense Letbane.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det første tog, der ankom til Odense var tog nummer 01 - også kaldet Brunneren. Her ses det under testkørsel på Hestehaven.

 

Se billederne: Første letbanetog er kommet til Odense

 

- Vi er tilfredse med togleverancen, og vi er også meget stolte. Det er en stor dag for togteamet hos letbanen, at sidste tog er ankommet. Nu kan vi vinge en stor opgave af - for det har virkelig været en lang proces fra starten af ​​udbudsperioden til nu, hvor vi står med 16 færdige tog, forklarer projektchefen for togproduktionen, Thomas Gram.

 

Som bekendt er det Stadler, der har leveret togene, som alle er blevet samlet på deres fabrikker i Berlin. Men togene rummer mange dele, som er produceret forskellige steder i Europa.

De såkaldte ”bogier” er blevet lavet på Stadlers fabrik i Valencia i Spanien. Det er den undervogn, som hjulene er monteret på. Og de rå chassiser af rustfrit stål er bygget på Stadlers fabrik ved Poznan i Polen.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

Det 16. togsæt - Horisonten

Det 16. og sidste togsæt, også kaldet Horistonten, er netop ankommet til Odense.

 

Herefter er både bogierne og chassiserne blevet transporteret til forstæderne omkring Berlin, hvor Stadler har flere anlæg. Chassiserne er blevet sandblæst og malet på anlægget i Reinickendorf. Herfra er de kommet videre til det store produktionsanlæg i Pankow, hvor det meste af samlearbejdet er foregået. Det tager flere uger at håndbygge et letbanetog. Til sidst er togene blevet testet og prøvekørt på testanlægget i Velten, hvor der også er blevet lavet små justeringer inden transporten til Danmark.

Selvom de 16 tog er ankommet til Odense, kommer de først til at køre i drift, når letbanen åbner forventeligt i efteråret 2021. Indtil da skal togene testkøre i Odense i forbindelse med opnåelsen af de nødvendige sikkerhedsgodkendelser forud for driften af ​​letbanen.

 

3D-animation: Kom med ind i Odenses letbanetog

 

Fakta om Odenses letbanetog

Producent: Stadler 

Model: Variobahn 

Sporbredde: 1,435 m (normalspor) 

Vognbredde: 2,65 m 

Længde: 29,20 m 

Vægt tom: 40,8 t 

Max vægt: 62,5 t 

Sæder i alt: 60 

Max passagerer:193 

Tophastighed: 70 km/t 

 

 

Følg letbanearbejdet - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse