Sporarbejde

Sådan kommer læskærmene på letbanens stationer til at se ud

8. januar 2019

 

I Sanderum står der lige nu en rå og ulakeret prototype på de læskærme til letbanens stationer, som i løbet af 2019 bliver en del af gadebilledet i Odense. Prototypen skal ’danne skole’ for resten af de i alt 94 læskærme, der skal bygges og fordeles på letbanens 26 stationer over det kommende års tid.

Alle læskærmene bliver lavet på Sanderum Smede- og Maskinværksted. Her har man ansat 10 nye folk til at hjælpe med at løfte opgaven – det kan du læse mere om i denne artikel.

 

Sanderum-smedje bygger læskærme til letbanen - har ansat 10 nye folk

 

Letbanens spanske sporentreprenør COMSA S.A.U. har bestilt læskærmene i Sanderum – og udviklet det endelige design i samarbejde med Odense Letbane og Sanderum Smede- og Maskinværksted.

- Det er et unikt design, der er tilpasset Odense. Læskærmene er behagelige at kigge på, og som bruger vil man opleve dem som funktionelle, forklarer Maria Poulsen, som er indkøbschef hos COMSA:

- Jeg synes selv, at de er flotte. Jeg rejser meget med tog, og hvis jeg skal sammenligne vores læskærme med dem, jeg ser andre steder, så er vores design meget mere stilrent og afdæmpet. Det passer godt arkitektonisk til Odense som by.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)


Antallet af læskærme kommer til at variere på de 26 letbanestationer. Her er det én af de større stationer, nemlig ved Kongensgade. Læskærmene kommer i fire forskellige udgaver i forskellige størrelser samt med og uden teknikboks, der her ses på læskærmen længst til højre.

 

Læskærmene bliver lavet i fire forskellige typer, som kommer med eller uden den såkaldte teknikboks samt i forskellige størrelser. Fælles for dem alle er dog, at de bliver lavet med afrundede hjørner og lakeret i den særlige ’odense-grå’, som kendetegner alt byrumsinventar i stål omkring letbanen.

Siderne bliver af lamineret glas, som sikrer mod hærværk. Glassets gennemsigtighed giver mere lysindfald, bedre overblik og dermed større tryghed på letbanestationerne.

 

Sanderum-smedje bygger læskærme til letbanen - har ansat 10 nye folk

 

Samtidig bliver læskærmene bygget til at holde. Kvaliteten er høj, og der bliver brugt 8 mm tykke stålplader til konstruktionen. Det er samme type stål, som bliver brugt til havvindmøller – med højere siliciumindhold, der gør det muligt at lave en tykkere pulverlakering, så rustbeskyttelsen kommer i top.

- Vi har fået gode input fra Sanderum Smede- og Maskinværksted, som også har leveret læskærme til Aarhus Letbane, om hvordan vi kan forbedre både æstetik og kvalitet. Så det har absolut været en fordel i designprocessen, at vi har en lokal leverandør, som har tidligere erfaringer med læskærme til letbaner, slutter Maria Poulsen fra COMSA.

 

Følg letbanearbejdet i byen - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 


Sanderum Smede- og Maskinværksted har lavet en prototype, som står i råt stål - med teknikboks i midten. Den færdige læskærm vil være galvaniseret og pulverlakeret i den mørke 'odense-grå'.

 

 

Relaterede nyheder

  • Derfor lugter letbanen af neglelak

    Derfor lugter letbanen af neglelak

    Hvis du har passeret letbanens byggepladser i midten af Odense, har du måske observeret en lugt, der minder om neglelak?
    11. juni 2021
  • Hvad betyder letbanens gule skilte?

    Hvad betyder letbanens gule skilte?

    Odense Letbane er ved at opsætte skilte, så letbaneførerne blandt andet kan se, hvor stærkt de må køre med letbanetogene igennem Odense.
    27. maj 2021
  • Sidste mast til letbanens kørestrøm nu på plads

    Sidste mast til letbanens kørestrøm nu på plads

    I Kristi Himmelfartsferien, næsten helt symbolsk, blev den sidste mast til letbanens kørestrøm rejst. Dermed er der i alt rejst 640 kørestrømsmaster langs letbanen.
    21. maj 2021
  • Test af lys på letbanens stationer

    Test af lys på letbanens stationer

    Foreløbigt henligger letbanens stationerne i mørke. Dog var der forleden test af lyssætningen på den kommende Parkering Odense Syd-station, så lyset kunne ses i praksis og lyskilderne kunne finjusteres.
    12. maj 2021

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse