Odense ønsker sig en nøglefærdig letbane
30. oktober 2014
Kom med et samlet bud på design, byggeri, drift og vedligeholdelse. Sådan lyder opfordringen, når Odenses letbane bliver udbudt til kommende leverandører. Det er altså en samlet pakke, som der ønskes bud på: Både anlæggelse af spor og stationer, bygning af togsæt og bagefter drift og vedligeholdelse af Odense Letbane – en såkaldt ”nøglefærdig” totalløsning.
- Ingen har prøvet at bygge letbaner før i Danmark. Men det har man i udlandet. Derfor giver det god mening at forsøge at minimere risikoen for fejl og forsinkelser ved at udbyde letbanen som en samlet pakke. På den måde bestræber vi os på, at få et internationalt konsortium til at stå for både byggeri og drift og samlet tage ansvar for opgaven, siger Mogens Hagelskær, der er chef for Odense Letbane.
Den store ordre kræver, at flere firmaer går sammen. For ingen virksomheder leverer alle de krævede løsninger. Et tænkt eksempel kunne være, at en canadisk togfabrikant allierer sig med italienske sporlæggere, franske designere og et dansk driftsselskab. Eller tyskere og spaniere går sammen med polakker og svenskere.
Udbud nærmer sig
Den 14. oktober var godt 100 repræsentanter for førende leverandører inden for tog- og sporløsninger samt togdrift samlet til ”industridag” i Odense Congress Center – inviteret af Odense Letbane. Det var en lejlighed til at få information om letbanen, helt ned i de tekniske detaljer, samt om det kommende udbud.
EU-udbuddet af Odense Letbane nærmer sig, og allerede i løbet af december kan leverandører meddele, at de er interesserede i at få lov at byde på letbanen. Og samtidig skitsere, hvordan de har tænkt sig at løse opgaven og sammen med hvem. Odense Letbane vil så forhåndsgodkende de bedste konsortier, som derefter kan få lov til at byde konkret på letbanen.
- Da budgettet for letbanen er på tre milliarder kroner, er det selvsagt et stort udbud, hvor vi skal følge EU-reglerne. Og det gør vi med glæde, for vi skal have de bedste virksomheder i verden til at byde på opgaven. Samtidig er det vigtigt for os, at vi i udbuddet tager højde for de beslutninger om sociale klausuler og kædeansvar, som Odense Byråd har vedtaget, siger borgmester Anker Boye (S).
Blandt deltagerne på industridagen var store og internationale spillere. For eksempel Siemens, Bombardier, Ansaldo STS, Stadler og Arriva.
- Det er mit klare indtryk, at leverandørerne allerede på industridagen den 14. oktober benyttede lejligheden til at se hinanden an og drøfte muligheden for et fremtidigt samarbejde om at bygge og drive letbanen, slutter letbanechef Mogens Hagelskær.