Byen & Banen: ”Odense er bestemt ikke for lille til en letbane”
14. januar 2022
- En letbane kan gøre rigtigt meget for udviklingen af en by. Det har jeg set adskillige steder i udlandet – også i byer, der er mindre end Odense. Jeg mener bestemt ikke, at Odense er for lille til at få en letbane, siger Helge Bay, der er formand for letbaner.dk og desuden har arbejdet som rådgiver på flere letbaneprojekter.
Helge Bay fremhæver blandt andet den vestfranske by Le Mans, der med sine 143.000 indbyggere har mere end 50.000 færre indbyggere end Odense. I Le Mans åbnede en 19 kilometer lang letbane i 2007, og den er, ifølge Helge Bay, blevet en succes bedømt på dens passagertal og dens betydning for byudviklingen langs banen.
(Artiklen fortsætter under videoen.)
Helge Bay fra Letbaner.dk fortæller om forskellige letbane-projekter i ind- og udland.
Helge Bay forklarer, at der findes flere typer af letbaner, der tjener forskellige formål:
- Odense får en typisk byletbane, som kører helt ind i centrum og vil fungere som bindeled for hele byen. Den kører til universitetet, til hospitalet og to indkøbscentre og to jernbanestationer. Den er synlig og nemt tilgængelig hele vejen igennem den centrale del af byen og er meget integreret med det omgivende bymiljø. Formålet har i høj grad været at skabe byudvikling langs letbanen.
Til forskel fra dette peger Helge Bay på, at den kommende letbane i hovedstadsområdet er en klassisk ringletbane. Den skal køre fra Lyngby til Ishøj igennem en række omegnskommuner langs Motorring 3 og gøre det nemmere at komme på tværs af kommunerne uden at skulle ind til centrum først. Her har formålet i høj grad været at skabe et alternativ til bilen, når folk skal pendle mellem hjem og arbejde på nogle af de store arbejdspladser i omegnskommuner som Herlev, Gladsaxe og Lyngby.
Den eneste letbane, som allerede er i drift, findes i Aarhus. Men ifølge Helge Bay er det heller ikke en klassisk byletbane, men snarere en lille S-bane.
- Aarhus Letbane kører godt nok ind til centrum, men forsvinder hurtigt ind i banegårdshallen og ligner mere en S-bane. Det er kun på selve havnesnittet, at den kører som en rigtig byletbane, men resten af vejen kører den stort set som en lille S-bane. Og så betjener den jo de to lange nærbaner mod Odder og Grenaa, der tidligere blev drevet som lokalbaner. De fungerer nu som landletbaner, forklarer Helge Bay.
Om Letbaner.dk
Letbaner.dk er en forening, der ifølge egen hjemmeside ”består af kollektivt trafikkyndige, som arbejder frivilligt og uden tilknytning til interessenter eller politiske organisationer”. Læs mere på www.letbaner.dk.
Få seneste nyt fra Odense Letbane - tilmeld dig nyhedsbrevet