Nu er anlægsarbejdet i gang – og Odense Letbane skifter rolle
23. august 2017
Odense skal have en letbane. Det er nu ved at blive synligt i gadebilledet på Ørbækvej. Her har gravemaskiner nemlig indtaget den ene vejside, hvor asfalten er blevet skrællet af. Over de kommende måneder vil nye vejbaner, cykelstier og fortove tone frem – sammen med det otte meter brede areal til letbanens spor.
Foto: Kennett Krebs
Anlægsarbejdet på Ørbækvej er det første af i alt syv store stykker vejarbejde, der skal skabe plads til de fremtidige letbanespor. Opstarten af arbejdet på Ørbækvej markerer samtidig et stort skift i den rolle, letbaneselskabet har.
Det letbanearbejde, som odenseanerne hidtil er stødt på i gaderne, har primært handlet om at flytte forsyningsledninger inden til det egentlige letbanearbejde. Hér er det de forskellige forsyningsselskaber, der som bygherre har stået for planlægningen og udførelsen, mens Odense Letbane har haft en koordinerende rolle.
Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag
- Derfor har vores primære fokus på letbanekontoret hidtil været på de store udbud. Vi har haft ansvar for nogle meget omfattende og grundige udbudsprocesser omkring anlægsarbejdet, det kommende sporarbejde samt indkøb af letbanevogne – som er faldet godt ud, så vi kan få en letbane til tiden og til pengene i Odense. Fremover vil vores primære arbejdsopgave være som bygherre på selve arbejdet med at anlægge letbane gennem byen, forklarer Mogens Hagelskær, administrerende direktør i Odense Letbane P/S:
- Det er en rolle, som vi har glædet os til. I en bygge- og anlægsorganisation, hvor der færdes mange teknikere og ingeniører, er det altid noget særligt at gå fra udbudsfasen til bygherrefasen. Det er hér, arbejdet for alvor går i gang.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Det første skridt i anlægsarbejdet er at fjerne den gamle asfalt, så der kan laves nye vejbaner på den østlige side af Ørbækvej. Derefter flytter arbejdspladsen over på den vestlige side af Ørbækvej.
Anlægsarbejdet er som sagt begyndt på Ørbækvej, hvor M.J. Eriksson A/S har vundet kontrakten. Inden længe går arbejdet også i gang i Hjallese, igen med M.J. Eriksson A/S som entreprenør. Samt på Rismarksvej, hvor det er Arkil A/S, der skal stå for arbejdet.
Efterhånden som arbejdet med at skabe plads til letbanens spor bliver afsluttet de forskellige steder i byen, vil den spanske entreprenørkoncern Comsa gå i gang med at lægge skinner, rejser master og bygge stationer – også med Odense Letbane som bygherre.
Kortvarig ensretning: Aften- og natarbejde tre dage på Ørbækvej
Selvom anlægsarbejdet nu for alvor er gået i gang, er Odense Letbanes rolle som ansvarlig for udbud endnu ikke helt afsluttet.
Et enkelt af de fire store udbud mangler fortsat at blive gennemført. Det gælder drift og vedligeholdelse af den færdige letbane. Derudover er der fortsat fire af de i alt syv anlægsentrepriser samt nogle mindre entrepriser i forbindelse med anlægsarbejdet, der mangler at blive udbudt.
Følg arbejdet på Ørbækvej - tilmeld dig nyhedsbrevet her