Nu bliver trafikken på Stadionvej og Albanigade lagt om
24. april 2015Mandag den 27. april, efter morgen-myldretidstrafikken, begynder omlægningen af trafikken i forbindelse med, at Stadionvej og Albanigade skal lukkes for gennemkørende trafik på grund af letbanens forestående ledningsarbejde.
Arbejdet med at sætte omkørselsskilte op begynder nogle gader ude, så bilister i tide ledes på rette vej. Til sidst bliver skiltene, der reelt lukker de to veje, sat op – det ventes at ske i løbet af onsdag.
Stadionvej og Albanigade bliver lukket for gennemkørsel, for at forsyningsselskaberne kan flytte rør, kabler og ledninger i undergrunden, så der kan blive banet vej for at bygge letbanen.
Arbejdet med at flytte forsyningsledninger forventes at vare til og med december 2015 for Stadionvejs vedkommende. Og til og med februar 2016 for Albanigades vedkommende – med forbehold for at det kan blive nødvendigt at justere tidsplanen undervejs.
I denne periode bliver trafikken omlagt, og de to gader bliver spærret for gennemkørsel.
- Det er dog vigtigt at understrege, at ærindekørsel fortsat vil være tilladt på begge veje – herunder for eksempel hvis man er beboer, der skal til eller fra sin bolig, eller hvis man er kunde eller skal levere varer til én af de lokale butikker, slår letbanechef Mogens Hagelskær fast.
Albanibroen lukkes for tung trafik
Samtidig med at de to veje bliver lukket for gennemkørsel, bliver broen på Albanigade spærret for tung trafik, herunder biler, lastbiler og busser. Kun fodgængere og cyklister må krydse broen. Lukningen sker blandt andet, fordi broen skal forstærkes, så den fremover kan bære de tonstunge letbanevogne.
Arbejdet med at forstærke Albanibroen varer ikke lige så langt tid som arbejdet med at flytte forsyningsledninger. Alligevel opretholdes lukningen for tung trafik, da der er vigtigt, at ledningsejerne kan råde over området i perioden, hvor de skal flytte forsyningsledninger.
Det vil gøre ondt, før det gør godt
Det er forsyningsselskaberne, der selv skal flytte deres egne ledninger i jorden. Det er en følge af det såkaldte ”gæsteprincip”, hvor kommunen stiller jorden gratis rådighed, mod at forsyningsselskaberne selv flytter deres kabler og rør, hvis det bliver nødvendigt. For eksempel på grund af ændringer i infrastrukturen og vejens forløb.
Med et byggeprojekt af Odense Letbanes størrelse er det dog vigtigt, at der bliver koordineret centralt – når så mange ledningsejere er involveret, og så mange gader skal graves op over tid. Derfor har Odense Letbane ansvaret for at koordinere det store arbejde, så det forløber med færrest mulige gener for odenseanerne.
- Det kan dog ikke undgås, at det kommer til at kunne mærkes i Odense. Man kan ikke grave sig 14 kilometer igennem en by ad flere omgange, uden at det kommer til at genere og føre til omkørsel nogle steder. Det kommer til at gøre ondt, før det kommer til at gøre godt, slutter letbanechef Mogens Hagelskær.
Se siderne for Stadionvej og Albanigade for at få det fulde overblik over, hvordan trafikken bliver påvirket af arbejdet med at flytte forsyningsledninger. Og prøv eventuelt Odense Kommunes "Ruteplanlæggeren", der hjælper med at finde nye veje i byen, mens der graves for at bane vej for letbanen.