Nu begynder byggeriet: Første spadestik på letbanens kontrolcenter
25. april 2018
Anlægsarbejdet er nu i gang på hele letbanestrækningen, hvor vejbaner, cykelstier, fortove og nye byrum omkring letbanen er ved at blive bygget op.
Efter sommerferien begynder den næste fase, det egentlige sporarbejde. Det blev skudt tidligt i gang tirsdag 24. april, da de første spadestik blev taget på brakmarken mellem Munkebjergvej og Nyt OUH, hvor letbanens kommende kontrol- og vedligeholdelsescenter skal ligge.
Se billederne: Letbanen bliver Odenses egen
Det store remiseanlæg er nemlig det første, som letbanens entreprenør på sporarbejdet, spanske Comsa, skal bygge.
De portugisiske specialister fra Efacec skal assistere Comsa med kørestrøm og elektriske systemer, mens danske Munck er fast underleverandør på entreprenørarbejdet. Derfor var i alt fire chefer i sving, da den første jord blev flyttet.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Fra venstre: Mogens Hagelskær, administrerende direktør for Odense Letbane. Juan Antonio Enseñat y Berea, direktør for Infrastruktur hos Comsa. Hans Christian Munck, grundlægger og adm. direktør hos Munck. Og José Carlos Santos, projektchef hos Efacec. Foto: Kennett Krebs
Anlægget ved Munkebjergvej består af arealer, hvor letbanetogene kan holde parkeret om natten, samt en bygning på i alt 8.560 kvadratmeter i to plan. Her er blandt andet værksted og vaskehal, kontrolcenter til overvågning og styring af driften samt kontorer til administration.
- Der er basalt set tale om en industri- eller lagerbygning, som der ligger en del af herude. Men vi har på trods heraf bestræbt os på at designe en bygning, som kan blive ét af Odenses vartegn set fra motorvejen. En bygning, der med sine skæve vinkler og linjer, danner et indtryk af spændende og moderne arkitektur, sagde Mogens Hagelskær, administrerende direktør for Odense Letbane, blandt andet i sin tale til ceremonien.
Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag
(Artiklen fortsætter under billedet)
Sådan kommer Odense Letbanes kontrol- og vedligeholdelsescenter til at se ud.
Letbanedirektøren benyttede også lejligheden til at byde de spanske, portugisiske og danske gæster velkommen til Odense.
- Vi har kendt hinanden et stykke tid nu. Vi har arbejdet tæt sammen om at få alle kontraktuelle forhold på plads, og vi har arbejdet tæt sammen om at optimere planlægningen og tidsplanen. Med vores gode hidtidige samarbejde har vi lagt grundstenen for det fortsatte samarbejde, som nu stiger i omfang og intensitet, sagde Mogens Hagelskær.
Dermed er letbanens sporarbejde officielt blevet lagt i hænderne på Comsa, Efacec og Munck – med Odense Letbane som bygherre.
Sporarbejdet er den største kontrakt i letbaneprojektet med en værdi på over en milliard kroner. Ud over byggeriet af det store kontrol- og vedligeholdelsescenter består det af at lægge skinner, bygge stationer, sætte master til kørestrøm op og sikre, at teknikken omkring letbanen fungerer langs hele den 14,5 kilometer lange strækning gennem Odense.
Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her