Letbane

Letbanens mulige etape 2 bliver undersøgt – her er den foreslåede rute

4. maj 2020

 

I sidste uge vedtog Odense Byråd at igangsætte en såkaldt VVM-redegørelse, der skal dykke ned i konsekvenserne af letbanens mulige etape 2.

Letbanens etape 2 er ikke endeligt politisk besluttet af Odense Byråd. Siden 2016 har Odense Kommune dog sparet et beløb op årligt til at lave et beslutningsgrundlag.

 

VIDEO: Letbanetoget bliver testkørt for første gang

 

Det skal bestå af en opdatering af udredningsrapporten for etape 2, der blev lavet i 2015. Samt altså en VVM-redegørelse, der skal belyse alle forhold vedrørende miljø, trafikale implikationer, betydning for naboer og så videre.

Dette arbejde skal danne grundlag for en endelig politisk behandling af etape 2 i Odense Byråd.

 

FAKTA OM LETBANENS ETAPE 2

Etape 2 består af to forgreninger til etape 1, som betyder, at etape 2-linjen samlet set vil gå fra Seden til Odense Zoo.

Linjen er i alt 12,1 km lang – heraf er der 7,7 km nye skinner.

Linjen har 14 nye letbanestationer – 5 på den sydlige forgrening (fra Vesterbro til Odense Zoo) og 9 på den nordlige forgrening (fra Nyborgvej til Seden).

I forbindelse med anlæggelsen af etape 1, er der allerede lagt sporskifter til etape 2 ved Korsløkke Station og ved Vesterbro Station.

 

Odense Byråd har bedt Odense Letbane P/S om at lave VVM-redegørelsen og opdateringen udredningsrapporten – på grund af virksomhedens erfaringer med at anlægge etape 1.

Det er imidlertid alene Odense Byråd, der skal tage stilling til, om etape 2 skal bygges. Det sker på baggrund af en offentlig debat i høringsperioderne for VVM, som Odense Kommune står for.

 

(Artiklen fortsætter under kortet)

 

Letbanens etape 2 består af to forgreningslinjer til etape 1. Den sydlige gren går fra Vesterbro til Odense Zoo, og den nordøstlige gren går fra krydset Ørbækvej/Nyborgvej ned af Ejbygade og gennem Vollsmose til Seden.

 

Få overblikket: Sådan bliver letbanens sikkerhed godkendt

 

I 2011 vedtog Odense Byråd letbanens etape 1 og planlagde, at Odense i tilfælde af en senere udvidelse skal udbygge letbanen til en H-model med to linjer og en fælles strækning gennem bymidten.

Med H-modellen kommer begge linjer i berøring med Odense Banegård og bymidten – og får dermed et større passagergrundlag. H-modellen giver også mulighed for hyppigere drift på de mest centrale strækninger på nettet.

Etape 2’s nordlige gren til Vollsmose og Seden hænger tæt sammen med infrastrukturplanen for Vollsmose, der lægger op til at åbne bydelen op for resten af byen. Her tiltænkes letbanen en central rolle i omdannelsen.

I alt vil letbanens linje 1 og 2 (inden for en radius af 500 meter) kunne betjene 52.000 odenseanere og 45.000 arbejdspladser – samt mere end 25.000 uddannelsespladser.

 

Kampagne skaber opmærksomhed på ny trafikant

 

Transport-, Bygnings- og Boligministeriet har bevilget 15 millioner kroner i tilskud til arbejdet med at lave VVM-undersøgelse af den nordøstlige gren.

I løbet af 2021 forventes en offentlig høring samt politisk behandling af VVM-redegørelsen.

 

Følg letbanearbejdet i byen - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse