Byudvikling

Letbanen skal binde Campus sammen med Odense

12. juli 2017

 

Der er brug for et løft i den kollektive trafik, når der i fremtiden er op mod 60.000 mennesker, der dagligt skal til og fra området med udvidet universitet, nyt regionshospital og ny videnbydel. Det er den primære grund til, at byrådet har bestemt, at Odense skal have en letbane.

 

 

At Odense er under forandring, har de fleste nok efterhånden opdaget. Men faktisk sker nogle af de største og mest ambitiøse forandringer lidt uden for de flestes synsvidde. Nemlig på markerne, der omgiver Syddansk Universitet i det sydøstlige Odense.

 

Antallet af studerende på Syddansk Universitet er stigende, og universitet udvider med nye byggerier. Næste store skud på stammen bliver et nyt sundhedsvidenskabeligt fakultet, Sund Center, som bliver bygget over de kommende år.

 

Det skal i fremtiden binde SDU sammen med det kommende regionshospital, Nyt OUH. Med et bruttoareal på cirka 250.000 kvadratmeter er Nyt OUH det største byggeri i Odenses historie.

 

 

Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag

 

 

Det bliver også det største nye sygehus, som er bygget fra grunden på bar mark i Danmark. Og når det nye regionshospital efter planen står færdigt i 2022, skal det betjene patienter fra hele Region Syddanmark samt en del af Sjælland. 

 

Når det nye Sund Center og Nyt OUH er opført, vil man kunne gå 1,3 kilometer under tag i sammenhængene bygninger fra SDU’s hovedindgang i nord til Nyt OUH’s hovedindgang i syd. Eller man kan tage turen med letbanen, som kører tværs gennem det hele.

 

I den modsatte ende af universitetsområdet, som samlet går under navnet ”Campus Odense”, bliver Cortex Park løbende udbygget – som en bydel for viden- og servicevirksomheder i tæt samarbejde med den store nabo, SDU. Cortex Park skal være en del af Odenses klynge inden for teknologi, forskning og innovation.

 

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

undefined

Letbanen skal køre gennem Campus Odense, hvor der vil være i alt fem stationer. De får navnene Cortex Park, Campus Odense (på billedet øverst i artiklen), SDU, SDU Syd / Hospital Nord og Hospital Syd (Nyt OUH’s hovedindgang).

 


Det hele er med til at gøre Campus Odense til Danmarks mest ambitiøse udviklingsområde for forskning, uddannelse og erhverv. Området vil komme til at tilbyde nem adgang til viden, testmiljøer og laboratorier, hvor erhvervsliv, hospital og uddannelsesinstitutioner arbejder sammen. Det skal skabe vilkår for vækst og jobskabelse inden for fremtidens erhverv.

 

Alle de store planer betyder, at der om få år vil være op til 60.000 mennesker, der på hverdage færdes i Campus Odense: Studerende, undervisere, ansatte, patienter, pårørende og andre med ærinde i området.

 

Det er én af de vigtigste grunde til, at byrådet enstemmigt har besluttet sig for, at letbanen er nødvendig for Odense. Der er behov for en kraftig opgradering af kapaciteten i den kollektive trafik, hvis ikke byen skal ende med at sande til i biler og busser.

 

På letbanens hovedstrækning mellem banegården og campus-området forventes over 7000 passagerer i hver retning på en hverdag. Odense Letbane forventes i alt at have cirka 34.000 påstigninger på hverdage i 2024 – svarende til omkring 10-11 millioner passagerer årligt. 

 

 

VIDEO: Visualiseringer af Odense Letbane - fra Tarup til Hjallese

 

 

 

CAMPUS ODENSE I TAL

 

Syddansk Universitet har i dag 21.500 studerende og 3500 ansatte. Antallet af studerende ventes at stige.

Nyt OUH vil have 7500 arbejdspladser, når det står færdigt i 2022. Dertil kommer patienter og pårørende. 

Cortex Park vil, fuldt udbygget, kunne rumme mere end 4000 arbejdspladser. Desuden vil der være cirka 800 boliger. 

 

 

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse