Kom til åbent hus hos arkæologerne på Albani Torv
1. marts 2016
Kom om bag den grønne teltdug på Albani Torv og se udgravningen. Her har arkæologer fra Odense Bys Museer i løbet af de sidst par måneder fundet cirka 200 skeletter fra middelalderen samt resterne af den gamle bispegård og et gildehus.
På lørdag 5. marts klokken 10.00 – 13.00 kan du fra første parket få et indblik i arkæologernes arbejde på Albani Torv. Her åbnes det store telt, hvor Odense Bys Museer graver, nemlig op for publikum.
Arkæologerne er i gang med at undersøge området omkring Torvegade og Albani Torv som at del af forberedelserne til at bygge en ny bilfri bydel på Thomas B. Thriges Gade, som Odense Letbane kører igennem.
En 3D-model af udgravningen viser i forgrunden til venstre en flade med grave, der ses som mørke firkanter i den gullige undergrund. Midt i billedet ses det store stenfundament til muren omkring bispegården. Til højre i billede kan man se det øverste af murværket fra Elendegildets hus fra 1400-tallet. Illustration: Odense Bys Museer og Aarhus Universitet
Kun cirka 70 centimeter under overfladen begyndte de første skeletter at dukke frem. Siden har arkæologerne fundet omkring 200 begravelser på den gamle middelalderkirkegård, som blev nedlagt for snart 500 år siden.
I gravene findes velbevarede skeletter af både børn, unge og voksne. De fleste af de døde har været begravet i simple kister eller blot svøbt i ligklæder, som for længst er formuldet. Nogle skiller sig dog ud ved at have en kiste opbygget af teglsten – eller ved at der er lagt natursten ned omkring den døde.
Hvad leder arkæologerne dog efter ved IKEA og Bilka?
Der er også fundet rester af fundamentet til en mur, hvor stenene er så store og uhåndterlige, op til en meter i diameter, at de ikke er blevet fjernet, da Thomas B. Thriges Gade i sin tid blev anlagt. Der er sandsynligvis tale om en del af muren omkring Odense-bispens gamle residens.
På det nordøstlige hjørne af den gamle kirkegård har arkæologerne derudover fundet rester af gildehuset for ’Elendegildet’, som var en sammenslutning af købmænd, præster og rådmænd. Her holdt de i 1400-tallet deres møder og fester. Denne bygning vil blive udgravet i løbet af foråret.
Træer ved Bilka og IKEA skal fældes inden arkæologiske forundersøgelser