Kom ned i atomsikret bunker og hør om Odenses krigshistorie
19. maj 2016
24. – 26. maj slår Odense Letbane dørene op til en gammel beskyttelsesbunker, som i mange år har ligget gemt væk på Vestre Stationsvej. Her vil Peter Freisleben fra Odense Bunkermuseum fortælle om bunkerens historie fra slutningen af Anden Verdenskrig og op gennem Den Kolde Krig.
Rundt omkring i byen ligger der stadig nogle solide påmindelser om, at verden omkring Danmark engang så mere truende ud, end den gør i dag. Ét af de steder er på Vestre Stationsvej 4, hvor en gammel beskyttelsesbunker fra Anden Verdenskrig nu er blevet synlig fra vejen, efter at der i mange år har ligget en daginstitution på grunden.
VIDEO: Åbning af bunker på Vestre Stationsvej
Tirsdag 24. maj til torsdag 26. maj, alle tre dage klokken 15.30 – 17.30, er det muligt at få et kig ned i den solide betonkonstruktion og opleve den helt særlige – og lidt klaustrofobiske – bunkerstemning på egen hånd. Det anbefales, at man husker egnet fodtøj, da området omkring bunkeren godt kan være mudret, hvis vejret er dårligt.
Tilmeld dig begivenheden på Facebook her
- Da vi sidste år fandt en bunker i et buskads længere oppe ad Vestre Stationsvej, lavede vi også et ’åben bunker-arrangement’. Det endte med at blive et tilløbsstykke, hvor mere end 1000 nysgerrige borgere i løbet af efterårsferien var nede at kigge og høre om bunkerens historie og dens rolle i den større krigshistorie i Danmark, fortæller Benthe Vestergård, der er kommunikationschef hos Odense Letbane P/S:
- Derfor vil vi gerne give odenseanerne en chance mere. Denne gang i en bunker, som er formet som et stort og aflangt rør, hvilket gør den anderledes end den kuppelbunker, vi åbnede i efteråret.
Bunkeren er formet som et aflangt rør med trappeindgang i den ene ende. Foto: Odense Bunkermuseum
Bunkerens historie begynder i slutningen af Anden Verdenskrig, hvor flere danske byer, også Odense, blev ramt af bomber fra allierede fly – ofte ved et uheld.
Fra 1942 og frem satte de allierede gang i en stor bombeoffensiv mod tyske byer. Især Hamborg, der ligger blot 150 kilometer fra den danske grænse, oplevede massive ødelæggelser. Samtidig frygtede man, at krigen ville rykke tættere på, hvis den tyske hær skulle trække sig tilbage til Danmark og fortsætte kampen.
Det fik de danske myndigheder til at tage deres forholdsregler. Derfor blev der opført flere tusinde bunkere og beskyttelsesrum i de større danske byer – og bunkeren på Vestre Stationsvej 4 er altså én af dem.
VIDEO: Sådan nedbryder man en atomsikret bunker
Beskyttelsesbunkeren er formet som et stort rør i armeret jernbeton, der er gravet ned. Den står stadig intakt, blandt andet med træbænke.
I løbet af i 1960’erne blev bunkeren sammen med de øvrige eksisterende beskyttelsesrum opgraderet, så den skulle kunne beskytte 50 odenseanere i tilfælde af en atomkrig. Derfor giver den i dag også et indblik i dansk koldkrigs-historie.
Følg arbejdet på Østre Stationsvej og tilmeld dig nyhedsbrevet her
- Rørbunkeren er nu blevet synlig fra vejen, fordi det har været nødvendigt at rive huset foran ned. Huset lå et stykke længere ude mod Vestre Stationsvej end de øvrige huse på vejen. Derfor var det ikke muligt at bevare huset, når der i fremtiden skal være plads til både vejbaner, cykelstier, fortove og letbanespor langs Vestre Stationsvej – samt en ny letbanestation, der skal servicere Kongensgade, forklarer Benthe Vestergård, kommunikationschef for Odense Letbane P/S.
Hvad der på sigt skal ske med bunkeren på Vestre Stationsvej 4 er ikke afgjort endeligt endnu. Den Kolde Krig er dog for længst overstået, og over hele landet bliver beskyttelsesrum af denne type derfor ofte fjernet, når der bliver behov for det.