Mennesker

Jobsucces: Letbanearbejde får ledige ind i anlægsbranchen

22. oktober 2018

 

Odense Letbane indgik i 2016 en aftale med Byg til Vækst, som forpligter entreprenørerne til at tage ledige i praktik. Det har ikke alene ført til langt flere ansættelser end forventet – det har også skabt en model for indslusning i bygge- og anlægsbranchen, som rækker videre end letbanen.


Langs hele letbanens 14,5 kilometer rute gennem Odense er vej- og stiforløb under forandring. Utallige tons jord er flyttet rundt, der er etableret hundredvis af nye kloakbrønde, asfalt og klinker er blevet omlagt, og flere steder er arealet til letbanesporet begyndt at tone frem for alvor.

Det største anlægsprojekt i byens historie har krævet, og kræver fortsat, mange hænder. Det er kommet fynske ledige til gavn – takket være en banebrydende samarbejdsaftale, som Odense Letbane indgik med Byg til Vækst i marts 2016. Aftalen forpligter letbanens anlægsentreprenører til at tage lokale ledige i praktik.

- Det lokale byggeboom er en enestående chance for de ledige, ikke mindst de ufaglærte, på Fyn. Odense Letbane var den første rigtigt store bygherre, som vi lavede en aftale med. Dén aftale har været fundamentet for, at vi på Fyn har fået iværksat et struktureret beskæftigelsesprojekt til en branche, som skriger på arbejdskraft, siger Susanne Toftager, sekretariatschef hos Byg til Vækst.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)


Kenny Petersen har været i snusepraktik hos M.J. Eriksson. Han er nu ansat som 'håndmand' på letbanearbejdet - læs mere om Kenny i denne artikel.

 

Som følge af aftalen er der på nuværende tidspunkt 52 fynske ledige, der har været i såkaldt ’snusepraktik’ på letbanens anlægsarbejde. En snusepraktik er et praktikforløb på 4-13 uger med henblik på at introducere ledige, der ofte er langt fra arbejdsmarkedet, til en ny branche.

To af de 52 er fortsat i gang med deres praktik. Af de 50, der har afsluttet et forløb, er de 33 efterfølgende kommet i ordinær beskæftigelse, typisk som arbejdsmand hos én af Odense Letbanes entreprenører eller samarbejdspartnere, mens en enkelt har fået en læreplads – og er dermed blevet selvforsørgende.

Et afsluttet praktikforløb hos Odense Letbanes entreprenører har altså ført til beskæftigelse eller uddannelse for to ud af tre. Målsætningen i aftalen mellem Byg til Vækst og Odense Letbane var, at det skulle ske for 15 procent af deltagerne.

 

M.J. Eriksson er især gode til at byde nye folk velkommen

 

- Jeg er glad for, at det er lykkedes at få kravene om praktikpladser med ind i vores anlægsudbud, samtidig med at vi har kunnet bevare vores store fokus på økonomien i udbuddene, så budgetterne går op. Jeg er meget stolt over, at vi kan hjælpe lokale ledige med at finde job i en ny branche – ved at forpligte vores entreprenører til at byde praktikanter velkommen på byggepladserne, siger Mogens Hagelskær, administrerende direktør for Odense Letbane P/S, og fortsætter:

- Det er virkelig positivt, at det er lykkedes for så mange at omsætte et godt praktikforløb på letbaneprojektet til en egentlig ansættelse. Hvis ikke hos os, så fordi de har fået foden inden for og fået et netværk via praktikforløbet. Anlægsbranchen har brug for folk i disse år, ikke mindst i Odense. Succesen på vores byggepladser viser, at hvis man er motiveret og villig til at lære nyt, så har man muligheder.

 

(Artiklen fortsætter under billedet)


Den nyuddannede ingeniør Nenad Popavic har efter en succesfuld snusepraktik fået job på M.J. Erikssons byggeplads på Ørbækvej og Nyborgvej - læs mere om Nenad i denne artikel.

 

Aftalen mellem Odense Letbane og Byg til Vækst rækker også videre end de 52 praktikanter, som har været tilknyttet letbaneprojektet.

På baggrund af konkrete ønsker fra Odense Letbanes entreprenører er der nemlig lavet et nyt 10-dages AMU-introforløb til anlægsbranchen.

Der har i efteråret 2018 været cirka 270 fynboer gennem kurset, og en meget stor del af dem er kommet videre i praktik og efterfølgende job – ikke kun på letbaneprojektet, men på mange fynske bygge- og anlægsprojekter.

 

M.J. Eriksson er især gode til at byde nye folk velkommen

 

- Letbaneprojektet har været grundstenen for, at dét flow er blevet etableret. Uden aftalen mellem Byg til Vækst og Odense Letbane er det ikke til at sige, om vi kunne have strikket dette forløb sammen, siger Susanne Toftager, sekretariatschef hos Byg til Vækst og fortsætter:

- Det er virkelig målrettet kompetenceudvikling. De fleste af vores kandidater er forholdsvis langt væk fra arbejdsmarkedet og har typisk været gennem en længere periode med ledighed. Derfor er det fantastisk, at man på 10 dage kan skabe en attraktiv medarbejder for branchen. Det er et godt eksempel på, at hvis jobcentre, uddannelsesinstitutioner, de faglige organisationer og virksomheder arbejder sammen, så kan vi faktisk rykke noget.

Susanne Toftager fra Byg til Vækst kalder samarbejdsaftalen med Odense Letbane ’unik’ – på grund af den store volumen og de forpligtelser, der følger med aftalen.

- Jeg tror ikke, der er nogle andre steder i Danmark, hvor man har haft en så forpligtende aftale med så stærk en lokal arbejdsgiver. Der er mange steder, hvor man indgår aftaler, men slet ikke i den volumen, så forpligtende og systematiseret med branchen, som tilfældet er her. Det er noget, vi er stolte af, og som vi håber kan inspirere andre, slutter Susanne Toftager.

 

Odense Letbane indgår aftale om samarbejde med Byg til Vækst

 

FAKTA

Byg til Vækst er en sammenslutning af 10 fynske kommuner og jobcentre, uddannelsesinstitutioner og faglige organisationer, som har til formål at få lokale ledige ind i bygge- og anlægsbranchen.

Byg til Vækst indgik i marts 2016 en samarbejdsaftale med Odense Letbane, som forpligtede sig til at skrive et krav om praktik- og lærepladser ind i udbuddene af letbanens anlægsarbejde.

Målsætningen i aftalen er, at 12 procent af medarbejderne på letbanens anlægsarbejde skulle være ledige i snusepraktik eller lærlinge – af dem var forventningen at 15 procent efterfølgende skulle opnå ordinær beskæftigelse eller uddannelse.

En snusepraktik er et forløb på 4-13 uger, der skal give ledige en chance for at få foden inden for i en ny branche. De ledige er ofte langt fra arbejdsmarkedet, og har som regel ikke erfaringer fra bygge- og anlægsbranchen.

Af de 50, der i september 2018 havde afsluttet en snusepraktik hos Odense Letbane, er 34 siden blevet selvforsøgende, enten i beskæftigelse eller uddannelse i branchen.

På baggrund af aftalen mellem Byg til Vækst og Odense Letbane samt ønsker fra letbanens entreprenører blev der oprettet et 10-dages AMU-introkursus til anlægsbranchen. Det kursus har cirka 270 fynske ledige nu været igennem, hvoraf en stor del er kommet videre i beskæftigelse eller uddannelse.

 

Følg letbanearbejdet i byen - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse