Byudvikling

Byen & Banen: Investeringer for mere end 27 milliarder kroner langs letbanen

3. februar 2022


Mens byggeriet af letbanen gennem Odenses gader er ved at klinge af, er der stadig godt gang i byggeriet langs den 14,5 kilometer lange korridor.

I august 2019, da Odense Letbane senest optalte nye byggeprojekter langs letbanen, lød den samlede investeringsoversigt på cirka 22 milliarder kroner. Nu viser en ny opgørelse, at tallet de seneste godt to år er vokset med mindst fem milliarder kroner.

Se kortet: Nu investeringer for 22,5 milliarder kroner i letbanens korridor


Byggerierne i den nye, centrale bydel, hvor Thomas B. Thriges Gade tidligere lå, er efterhånden færdige. Men ikke langt derfra, på den gamle Slagterigrund, er den nordjyske entreprenør og byudvikler Enggaard rykket ind og planlægger at udvikle en ny bydel med mere end 400 nye boliger. Byggeriet er allerede gået i gang i den vestlige del af grunden, mens den østlige del af Slagterigrunden, hvor det ny sløjfede shoppingcenter skulle have ligget, stadig er i planlægningsfasen. 

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Slagterigrunden, hvor den nordjyske entreprenør og byudvikler Enggaard A/S skal bygge boliger mellem baneområdet og Østre Stationsvej, hvor letbanen kører.

I begge ender af letbanen planlægges også nye, store boligområder. I Thors Have på Vibelundsvej nær Højstrup letbanestation bliver der i første omgang bygget omkring 100 boliger med mulighed for mere byudvikling. Og omkring Tasso-grunden i Hjallese, klos op ad Hjallese Station og letbanestation, er to nye boligprojekter, Admiralens Have og Valdemars Have, under udvikling med i alt 340 boliger.


(Artiklen fortsætter under billedet.)

Visualisering af boligprojektet Thors Have ved Vibelundsvej nær letbanestationen Højstrup på Rismarksvej. Her skal i første omgang bygges 100 boliger med mulighed for mere byudvikling på sigt.


Den opdaterede investeringsoversigt viser således, at der i årene 2012-2024 er gennemført eller planlagt byggerier og renoveringer for mere end 27 milliarder kroner inden for cirka 500 meter fra letbanesporet. Optællingen er lavet ud fra offentligt tilgængelige oplysninger fra bygherrerne. Eller ud fra estimater af forventede kvadratmeterpriser. De mange milliarder kroner er fordelt på i alt 105 forskellige projekter, som allerede er finansierede og dermed sikre. Altså er byggeriet allerede afsluttet, i gang eller lige på trapperne.

(Artiklen fortsætter under kortet)

Kortet viser Odense set fra luften i henholdsvis 2015 og 2021. Med en simpel swipe-funktion kan du skifte mellem de to årstal – og zoome ind på de mange forandringer - og byggerier, der er skudt op i hele Odense og særligt langs letbanen.  


Det største byggeprojekt i opgørelsen er uden sammenligning Nyt OUH. Det nye regionshospital har en samlet projektpris på 6,9 milliarder kroner og skal efter planen stå færdigt i 2023. En anden topscorer er SDU, der udvider og ombygger for mere end 3,3 mia. kr., hvis man tæller det nye sundhedsvidenskabelige fakultet med.

Letbanen går tværs gennem Campus-området med SDU og Nyt OUH og vil skabe nem forbindelse ind til Odense C. På den måde bliver letbanen en forudsætning for Campus-områdets fremtidige succes, ligesom udviklingen i Campus-området er et hovedargument bag Odense Byråds beslutning om at bygge letbanen.

(Artiklen fortsætter under billedet.)

Byggeriet af NytOUH er i fuld gang, mens letbanens spor er færdigbygget tværs igennem sygehusbyggeriets byggeplads. NytOUH forventes færdigt i løbet af 2023.


Det er ikke kun penge fra offentlige kasser, der bliver investeret langs letbanesporet. Ud af de i alt 27 milliarder kroner kommer mere end 13 milliarder kroner fra private investorer.

De private investeringer dækker blandt andet over mange nye boliger, som bliver opført i Gartnerbyen, i den nye bymidte, i Cortex Park og andre steder i byen. Nye boliger står for omkring 8 milliarder kroner ud af den samlede investeringssum.

De private investeringer dækker også over andre typer af projekter. For eksempel nybyggeri af erhvervslejemål samt en række almene boligafdelinger, der bliver renoveret i disse år – og ikke mindst det nyåbnede H.C. Andersens Hus, der er tegnet af stjernearkitekten Kengo Kuma og hovedsageligt finansieret af private fonde.

På kortet herunder kan du få et overblik over de mange investeringer, der er realiseret eller planlagt langs Odense Letbane. Du kan også åbne kortet i Google Maps her.

Du kan zoome ind og klikke på de enkelte projekter for mere info.

Kortet viser de kendte investeringer i byggeprojekter i en radius af 500 meter fra letbanesporet.

Få seneste nyt fra Odense Letbane - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse