Hvad leder arkæologerne dog efter ved IKEA og Bilka?
30. november 2015
I sidste uge gik arkæologerne i gang med at undersøge jorden langs Ørbækvej og Niels Bohrs Allé – som forberedelse til at letbanen senere skal anlægges. Men hvorfor er netop dét område interessant at grave i?
Er det forrige århundredes formuldede BILLY-reoler, som arkæologerne fra Odense Bys Museer leder efter? Eller måske en gammel køkkenmødding med rester af svenske köttbullar med tyttebærsovs?
Man kan godt undre sig over, hvad der egentlig skulle være så interessant ved parkeringspladsen foran IKEA og Bilka i det sydøstlige Odense…
Men sagen er, at der ikke altid har været store varehuse, firesporede veje og P-pladser i området. Til gengæld har der i flere tusind år boet mennesker her – og det gør undergrunden interessant, hvis man er arkæolog.
Mennesker siden 3900 f.Kr.
Derfor gik arkæologerne fra Odense Bys Museer i sidste uge i gang med at lave prøve-udgravninger i området mellem Ørbækvej og parkeringspladserne. Her skal letbanen køre om fem år, men inden da er det vigtigt at sikre eventuelle spor fra fortiden.
- Grunden til, at vi overhovedet er interesserede i de forholdsvis små arealer, er, at der i arealerne omkring IKEA – faktisk helt op til vejforløbet – har ligget et bosættelsesområde fra ældre jernalder, forklarer Maria Elisabeth Lauridsen, der er museumsinspektør ved Odense Bys Museer:
- Og ved Niels Bohrs Allé ligger der umiddelbart syd for vejen bosættelser fra bondestenalderen, bronzealderen og jernalderen.
Oversat til et tal, som man kan forholde sig til, betyder det, at der har boet mennesker i området i næsten 6000 år.
Ingen gevinst i første forsøg
Området er altså ret interessant arkæologisk. Det er derfor, at det nu bliver undersøgt.
- I første omgang starter vi med at grave såkaldte ”søgerender”. På den måde kan vi afklare, om strækningen rummer det, vi kalder ”jordfaste fortidsminder” – altså arkæologiske spor, siger Maria Elisabeth Lauridsen fra Odense Bys Museer og fortsætter:
- Vi gravede de første grøfter i tirsdags i området langs Ørbækvej. Her kunne vi desværre hurtigt konstatere, at der ikke var bevaret arkæologiske spor. Området var meget forstyrret af tidligere anlægsarbejder. Torsdag i næste uge (denne uge, red.) bliver der så gravet en grøft i strækningen langs Niels Bohrs Allé. Det bliver spændende at se, om bevaringsforholdene er bedre her.
Hvis jorden indeholder arkæologiske spor, er det op til arkæologerne at vurdere, om de er så væsentlige, at der skal foretages en egentligt udgravning. Ligesom der for eksempel er blevet gjort på Thomas B. Thriges Gade, hvor der er dukket flere spektakulære fund fra middelalderens Odense op.
Efter planen skal arbejdet med at bygge letbanen i området omkring IKEA og Bilka begynde til august 2016.