Historiedetektiv afslører: Letbanens stationer har byttet navn
2. juni 2017
I gamle dage lå gården Ejerslykke dér, hvor der skal ligge en letbanestation med navnet Korsløkke – og gården Korsløkke lå, hvor Ejerslykke Station skal ligge. Anders W. Berthelsen hjælper med at rede historiens sproglige tråde ud.
- På gamle kort hedder gården ved krydset Ørbækvej/Nyborgvej ”Ejerslykke” – som også har givet navn til den nærliggende Ejersløkkevej. Længere nede ad Ørbækvej lå gården ”Korsløkke”. Så hvorfor er der tilsyneladende byttet om på disse stationsnavne i forhold til de gamle gårde?
Det gode spørgsmål har vi fået af den historieinteresserede Karl Olsen. Han har reageret på de navne, som byrådet vedtog i december 2016 for de odenseanske letbanestationer.
Det er nemlig helt rigtigt, at de to letbanestationer ”Korsløkke” og ”Ejerslykke” ligger nærmest omvendt i forhold til dér, hvor de oprindelige gårde af samme navn lå.
(Artiklen fortsætter undere billedet)
Topografisk kort fra 1928-1940. Gården "Korsløkke" blev af københavnske kartografer omdøbt til "Korslykke" - i lighed med mange andre geografiske stedbetegnelser på gamle kort.
- Vi har dog fundet det mest rigtigt at tage de moderne briller på og vælge nogle navne, som passer til borgernes aktuelle forståelse af de lokale stedsbetegnelser. Også selvom der er sket nogle forskydninger i forhold til de originale navne, siger Anders W. Berthelsen.
Anders W. Berthelsen har skrevet flere historiske bøger om Odense og er af nogle kendt som ”sprogdoktoren” med en fast klumme i Fyens Stiftstidende. Han sidder desuden i Odense Byråd og har på grund af sin store lokalhistoriske indsigt også været med i det dommerpanel, der har lavet forslaget om de 26 stationsnavne i Odense.
Her er de endelige navne på letbanens 26 stationer
- Ejerslykke Station ligger tæt på L.A. Rings Vej, hvor der ligger et stort almennyttigt boligområde, som netop hedder Ejerslykke. Og Ejerslykkeskolen ligger lidt længere nede af L.A. Rings Vej. Tilsvarende ligger Korsløkke Station centralt i sognet Korsløkke, hvorfor det navn har været oplagt, forklarer Anders W. Berthelsen og fortsætter:
- For den historisk interesserede kan desuden nævnes, at det ”kors”, som gården Korsløkke var opkaldt efter, faktisk stod i det kryds, hvor Nyborgvej møder Ejbygade/Ørbækvej – hvor letbanestationen af samme navn skal ligge. Desuden ligger det store boligområde Korsløkkeparken langs Nyborgvej. Derfor har vi i dommerpanelet fundet det oplagt at indstille til byrådet, at denne station skulle hedde Korsløkke.
Historien om sporvognene i Odense
Samtidig retter Anders W. Berthelsen en sproglig misforståelse, som er opstået på flere gamle kort, herunder det her på siden - at gården ”Korsløkke” hed ”Korslykke”.
Navnet Korsløkke skyldes som sagt et kors. Det stod i en ”løkke”, hvilket vil sige på en mark. Når gården Ejerslykke derimod skrives med y, skyldes det, at gården var ”ejerens lykke”.
- På mange gamle kort staves der generelt helt hen i vejret. For eksempel står der Aasted Bæk på gamle kort, fordi Ostebækken (også kaldet Østerbækken som i ”Østerbæksvej”, red.) blev fejlhørt af kartograferne i København, forklarer sprogdoktoren og slutter:
- Det er vældigt interessant at opdage de forskydninger, der historisk har fundet sted i de lokale stedsangivelser. Derfor vil jeg gerne kvittere med en stor tak til Karl Olsen for opdagelsen af navneombytningen.
Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her