Hemmelig bunker fortæller om Odenses krigshistorie
8. oktober 2015
Du kan være gået forbi hjørnet af Vestre Stationsvej og Store Glasvej 100 gange uden nogensinde at tænke over, hvad det tætte buskads ved siden af F24-tankstationen gemmer på. Men faktisk ligger her en lille bunker.
Eller det vil sige: Den ligger her ikke ret meget længere. Til november skal den fjernes, fordi Vestre Stationsvej skal gøres klar til det fremtidige byggeri af Odense Letbane. Fortovet og cykelstien skal nemlig flyttes længere ind mod siden, så der kan blive plads til både letbane og vejbaner til bilister.
Bunkeren står dog indtil videre uberørt, som den har stået meget længe – indtil medarbejdere fra Odense Letbane P/S som de første i formentlig flere årtier har været inde at kigge. Den er for eksempel stadig møbleret med træbænke. På Google Streetview kan du se, hvor det præcis er, at bunkeren gemmer sig.
Se hvad bunkeren gemmer – inden den forsvinder
Den skjulte historie dukker frem
- Vi opdagede bunkeren i begyndelsen af året, da vi blev opmærksomme på en forhøjning i området. Derefter kontaktede vi Odense Brandvæsen og fik bekræftet, at der lå en beskyttelsesbunker skjult i buskadset på hjørnet af Vestre Stationsvej og Store Glasvej, forklarer Benthe Vestergård, der er kommunikationschef hos Odense Letbane P/S:
- Jeg synes, at det er enormt spændende, at der på denne måde dukker ting frem, som fortæller os noget om vores historie, i forbindelse med store byggeprojekter. Ligesom da arkæologerne for nyligt fandt skelettet af en odenseansk biskop fra Knud den Helliges tid på Thomas B. Thriges Gade.
Bygget til civile odenseanere
Den kuppelformede bunkers historie begynder i 1944. Her blev den bygget for at beskytte civile odenseanere.
I løbet af Anden Verdenskrig blev flere danske byer, også Odense, ramt af bomber fra allierede fly – ofte ved et uheld. Og fra 1942 og frem satte de allierede gang i en stor bombeoffensiv mod tyske byer. Især Hamborg, der ligger blot 150 kilometer fra den danske grænse, oplevede massive ødelæggelser. Samtidig frygtede man, at krigen ville rykke tættere på, hvis den tyske hær skulle trække sig tilbage til Danmark og fortsætte kampen.
Det fik de danske myndigheder til at tage deres forholdsregler. Derfor blev der opført flere tusinde bunkere og beskyttelsesrum i de større danske byer – og bunkeren på hjørnet af Vestre Stationsvej og Store Glasvej er altså én af dem.
Den er bygget til at huse og beskytte i alt 50 odenseanere. Det kan godt være lidt svært at forestille sig, når man står nede i det kuppelformede rum, der er cirka seks meter i diameter og to en halv meter i højden på det højeste sted i midten.
Oprindeligt tre bunkere på række
De mange bunkere, som blev opført rundt omkring i Danmark under krigen, var som regel halvt nedgravet og dækket med en meter jord. Selve konstruktionen var støbt i armeret jernbeton, og oprindeligt var de kun forsynet med trædøre, da de var tænkt som tilflugtssted for få timer ad gangen under et luftangreb.
De tyske tropper valgte heldigvis at overgive sig, inden krigen for alvor nåede til Danmark. Og i årene efter Anden Verdenskrig blev et større antal bunkere, der lå i vejen for udviklingen i efterkrigstiden, fjernet.
Oprindeligt har der således ligget hele tre kuppelbunkere på en række på hjørnet af Vestre Stationsvej og Store Glasvej. Men de to andre blev fjernet i 1957, i forbindelse med at vejen blev gjort bredere.
- Faktisk ligger der også en større bunker længere oppe ad Vestre Stationsvej, som er bygget til at give ly til hele 150 civile odenseanere. Den får lov at blive liggende, da den ligger trukket tilbage fra vejen, fortæller Benthe Vestergård, kommunikationschef hos Odense Letbane P/S.
I 1963-1964 valgte man at genbruge og ombygge de tilbageværende bunkere til den nye trussel fra stormagternes atomvåben. De skulle nu kunne modstå et atomangreb og blev derfor forsynet med ståldøre og gjort gassikre, ligesom der blev lagt udstyrspakker på lager. Derfor giver kuppelbunkeren på Vestre Stationsvej i dag også et indblik i dansk koldkrigs-historie.
Åben bunker i efterårsferien
Men Den Kolde Krig er for længst overstået, og kuppelbunkeren på Vestre Stationsvej har udtjent sin værnepligt. Over hele landet bliver beskyttelsesbunkere af denne type derfor jævnligt fjernet, når de står i vejen for den udvikling, som vores politikere har bestemt.
Inden da har du dog mulighed for et få et autentisk og enestående indblik i dansk krigshistorie, når Odense Bunkermuseum i samarbejde med Odense Letbane afholder ”åben bunker” fire dage i efterårsferien: Tirsdag 13. oktober - fredag 16. oktober, alle dage klokken 16.00 – 18.00.
Det er gratis at deltage, og du skal ikke tilmelde dig. Bare kig forbi. Du kan læse mere om åben bunker-arrangementet her.