Byudvikling

Byen & Banen: Byen er et sted, hvor livet leves (VIDEO)

28. marts 2022



- En bys vigtigste rolle er, at den skal forny sig. Den er ikke et museum, men et sted, som skal tilpasse sig den måde, vi til enhver tid bor og lever på. Det er ikke det samme som, at man bare skal rive alt det gamle ned. Men man skal prøve at bruge det bedste fra det gamle til at skabe det nye.

Sådan siger Johnny Wøllekær, der er stadsarkivar i Odense, om de planlagte og uplanlagte forandringer, byen har været igennem i de seneste århundreder. I disse år er forandringer i Odense særligt tydelige som følge af omdannelsen af Thomas B. Thriges Gade til ny bydel og etableringen af en letbane.

(Artiklen fortsætter under videoen).

Stadarkivar Johnny Wøllekær fra Odense Kommune sætter letbanen i Odense i et historisk perspektiv og ser frem mod byens fremtidige rolle.


- Hvis man kigger på Odenses historie, vil man opdage, at byen hele tiden har forandret sig og skiftet karakter. Det er nødvendigt for at følge med tiden. Det er derfor, at man kan finde på at anlægge sporvogne før Første Verdenskrig og så nedlægge dem igen 40 år senere, da de er blevet umoderne for den tid. Og det er derfor man kan finde på at nedrive et gammelt kvarter i centrum og anlægge en fire-sporet vej igennem kvarteret, fordi bilen på det tidspunkt er symbolet på den moderne by. Og vigtigst lære af vores fejl.

Læs mere om Byen & Banen


Ifølge stadsarkivaren er den nuværende byomdannelse i centrum nok udtryk for en søgen efter inspiration i fortiden. Byrummene bliver fortættet med flere bygninger, og de gamle pladser og torve bliver genskabt. Men det handler ikke om at genopfinde den gamle, historiske by:

- Med byomdannelsen på Thomas B. Thriges Gade ser vi på, hvordan byen oprindeligt er blevet skabt, og så prøver vi at finde nogle af de strukturer igen. Men bygningerne og pladserne får jo en helt anden funktion i dag, end de havde tidligere. Så det er ikke historien, der gentager sig. Jeg vil snarere sige, at vi har ladet os inspirere af det bedste fra fortiden til at skabe det bedste for fremtiden.

Se flere videoer om byudvikling


Ifølge Johnny Wøllekær er der da heller ikke nogen form for nostalgi forbundet med etableringen af en letbane:

- Det er ikke fordi vi gerne vil genskabe sporvognene fra det gamle Odense, at vi nu bygger letbane. Men vi har fået nogle andre behov og nye måder at leve på, som giver anledning til at genoverveje hvordan, vi transporterer os rundt på i byen, og hvordan vi kan undgå, at bilerne fylder så meget i byen, som de har gjort tidligere.

Johnny Wøllekær har store forventninger til, hvad letbanen kommer til at betyde for fremtidens Odense:

- Jeg tror og håber på, at odenseanerne vil tage den til sig, fordi jeg tror på, at den vil binde byen sammen på en måde, som vi har manglet i mange år. Det her med, at der ligger et spor - det er jo også et mentalt spor, der går igennem byen, og får den til at hænge sammen på en helt ny måde. På den måde bindes byen også sammen på et mentalt plan.

Få seneste nyt fra Odense Letbane - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse