Byudvikling

Byen & Banen: ’En ny dreng i klassen’ (VIDEO)

6. maj 2022


Som nyt transportmiddel i Odense giver letbanen nye muligheder for at komme rundt i byen. Men hvad kommer det egentlig til at betyde for odenseanernes brug af den kollektive transport? Mette Olesen, der er trafikplanlægger og PhD i letbaner, mener, at det kan gøre, at folk får en mere varieret transportadfærd eller det hun kalder en ’adfærdsfornyelse’.

- Det er jo lidt som når der kommer en ny dreng i klassen, som er anderledes. I starten vil mange måske tænke: Hvad er nu det for noget? Men jeg tror, at det kan være med til at give lyst til at gøre noget andet end gang i mellem.

(Artiklen fortsætter under videoen).

Mette Olesen, der er trafikplanlægger, fortæller om, hvordan hun forestiller sig letbanen vil blive taget imod af byens borgere.


Mette Olesen forestiller sig på ingen måde, at folk holder op med at køre i bil, den dag letbanen åbner. Men det kan alligevel give anledning til at overveje sin nuværende transportadfærd bare en gang i mellem:

- I stedet for altid at tage bilen ind til byen, som jo også optager meget plads, hvis man skal parkere, så kan det måske være et godt alternativ på nogen rejser. Det er jo ikke sådan, at alle folk behøver at bruge den hele tiden. Men hvis flere i højere grad bliver bedre til at tage stilling til at kombinere transportmidler, og det giver mening i forhold til, hvor man skal hen, så tror jeg da godt, at letbanen kunne være med til at give den der aha-oplevelse.

En vis del af letbanens passagertal skal hentes ved at få flere bilister til at tage letbanen i stedet. Ifølge Mette Olesen foretager mange bilister en kalkule i forhold til, hvornår det kan betale sig at tage bilen og hvornår det kan betale sig at benytte et alternativ. Så for hende handler det meget om, hvilke incitamenter, der er til at lade bilen stå. Kan letbanen konkurrerer på tid og økonomi? Er der f.eks. trængsel, tager det tid at finde parkering og koster den parkering, så kan det være relevant at overveje for folk, der ellers normalt kører i bil.

Byen & Banen videoer

 

Det er også vigtigt at huske på, at folks transportadfærd afhænger af den situation de er i. Man er måske mere villig til at skulle gå lidt ekstra eller skulle skifte, hvis man skal ind til byen for at shoppe eller til fritidsaktiviteter, end når man skal nå på arbejde:

- Folk er jo ikke kun bilister. De fleste bruger også andre transportmidler som cykel og tog. Det handler i høj grad om formålet med sin transport. Og der kan det jo sagtens være, at nogen kan se sig selv bruge letbanen til nogle af de her formål, slutter Mette Olesen.

Få seneste nyt fra Odense Letbane - tilmeld dig nyhedsbrevet her

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse