Benedikts Plads i ny forklædning
8. oktober 2021Borgmester Peter Rahbæk Juel klipper snoren, når Benedikts Plads den 15. oktober bliver officielt indviet oven på fem års ombygning, hvor hver en kvadratcentimeter over og under jorden er blevet endevendt.
Ombygningen blev sat i gang som en del af letbaneprojektet i 2016 for at skabe plads til en station med letbanetog op til otte gange hver time fra to retninger. Oveni har målet været at skabe et funktionelt og attraktivt byrum og trafikknudepunkt, hvor letbane, busser, biler, cyklister og gående møder hinanden.
For at sikre plads til både trafik og rekreativt ophold er det lykkedes at udvide Benedikts Plads med cirka 50 procent mod nordøst ind mod det gamle epidemisygehus fra 1892, så sygehusets smukke, gamle facade nu kan ses på hele pladsen.
Den store udvidelse har også givet plads til små, grønne byhaver med stauder, græs og træer, hvor du som besøgende kan nyde omgivelserne på de nye træplinte, der er monteret på store granitcirkler omkring beplantningerne, eller fra de traditionelle bænke der nu er opsat langs facaden på det gamle sygehus.
Granitskulpturen fra den gamle Benedikts plads har også fået sin egen fine placering i byhaven, ligesom en ny vandpost bliver opsat på præcis dét sted, hvor det der i perioden fra 1889 til 1953 stod et vandtårn, der med en højde som Rundetårn i København var synligt i store dele af byen.
Granitcirklerne på pladsen er valgt for at skabe et byrum af høj kvalitet og med en visuel sammenhæng til centrum af byen, hvor granitten også bliver brugt i blandt andet Kongens Have. På samme måde skal pladsens koksgrå klinkebelægning skabe sammenhæng med en central plads som eksempelvis Gråbrødre Plads, hvor belægningen også er koksgrå tegl.
Både letbanestationen og resten af pladsen er belyst, så den sammen med cykelstier, der krydser pladsen, kan være tryg at færdes på i de mørke timer. Belysningen i yderområderne af pladsen er derudover placeret lavere i forhold til den resterende gadebelysning for at skabe mere intime opholdsrum.
I indretningen af pladsen har det været vigtigt at fastholde muligheden for et lokalt spisested (med udeservering). Derfor er der lavet plads til den lokale grill, som tidligere lå, hvor letbanesporet nu ligger. I indretningen af pladsen har det derudover været vigtigt at skabe rum for aktiviteter som juletræssalg, loppemarkeder og andre aktiviteter, der sammen med den øgede trafik af letbanepassagerer og andre trafikanter kan skabe liv på pladsen.
Efter letbanens åbning bliver Benedikts Plads én af de 26 stationer hvor toget på hverdage ankommer for hver 7 ½ minut i begge retninger.
Kom til fejring af Benedikts Plads
Benedikts Plads genåbner fredag den 15. oktober. Det bliver markeret med en fejring, hvor lokale butikker, cafeer og erhverv stiller op på pladsen med smagsprøver og produkttilbud.
Program fredag d. 15. oktober, kl. 15-17:
- MessingMonopolet spiller op
- Velkomst ved letbanedirektør Mogens Hagelskær
- Tale v/ borgmester Peter Rahbæk Juel (S)
- Musikken fortsætter – boder er åbne frem til kl. 17