Barslund skåner klinker og knæ med specialbygget sugekop
14. marts 2018
I arbejdet med at etablere nye veje og fortove langs letbanestrækningen bliver de karakteristiske gule teglklinker, der pryder mange odenseanske fortove, taget op og gemt til senere brug – så Odense kan bibeholde sit historiske særkende, også når letbanen står færdig.
De gule klinker er dog små, og der er mange af dem. Derfor kan arbejdet med at tage dem op være ergonomisk belastende for entreprenørens medarbejdere. Det foregår nemlig traditionelt ved håndkraft, foroverbøjet på knæ og er hårdt for ryg og led.
Letbanen trækker nye fortove og cykelstier gennem byen
Men entreprenørfirmaet Barslund, som udfører anlægsarbejdet for Odense Letbane på strækningen mellem Idrætsparken og Odense Banegård, har fået en lys idé. De har videreudviklet et koncept, der letter entreprenørens arbejde på en effektiv måde, samtidig med at der bliver passet godt på både klinker og knæ.
- Selve konceptet med at bruge vakuumsug til at løfte sten og fliser er velkendt. Men typisk bliver der brugt en-to sugekopper. Vi har videreudviklet konceptet ved at lave en ramme med 40 sugekopper, der kan håndtere mange klinker på en gang, fortæller Rene Nielsen, der er byggeleder hos Barslund.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Barslunds specialbyggede 'blæksprutte' kan suge en lille kvadratmeter klinker op på én gang.
Det har været særlig kompliceret, da de odenseanske klinker ligger i sildebensmønster. Derfor er det vigtigt, at der bliver placeret et sug på hver enkelt klinke, for at få dem alle med.
Som en 40-armet blæksprutte flytter en gravemaskine klinkerne over på en palle på en specialfremstillet vogn, som gravemaskinen trækker med sig, så den er tilgængelig i forbindelse med fliseoptagningen. Herfra kan entreprenøren i en fin arbejdshøjde tilpasse de sten, der ligger skævt på pallen, så de kan gemmes til senere brug.
Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag
Det er muligt at tage mere end halvdelen af klinkerne i Odenses fortove op med denne metode. Resten bliver fortsat taget op ved håndkraft på grund af manglende plads omkring træer, ved husmure og så videre.
Selvom sugekopperne ikke kan håndtere alle fliserne, skaber opfindelsen bedre arbejdsforhold for entreprenørens medarbejdere.
- Hos Odense Letbane finder vi det særdeles positivt, at Barslund oplever en udfordring og derefter finder en smart og innovativ løsning, der både gavner projektet og medarbejderne. Det ligger os meget på sinde, at sikkerheden og arbejdsforholdene er i orden på byggepladserne. Vi ved jo erfaringsmæssigt, at brolægning er rigtig hårdt og slidsomt arbejde, så vi bifalder virkelig denne løsning, siger Thomas Berget, arbejdsmiljøchef hos Odense Letbane.
Følg letbanearbejdet i byen - tilmeld dig nyhedsbrevet her