Barslund laver gammel vej om til ny vej – bogstaveligt talt
26. april 2018
Netop nu er de gamle vejforløb langs letbanestrækningen ved at vige pladsen for nye veje, cykelstier og fortove, som bliver tilpasset den kommende letbane.
Men hvad sker der med den gamle asfalt, beton og andre byggematerialer, der bliver fjernet? Hos entreprenørfirmaet Barslund, som står for arbejdet mellem Idrætsparken og banegården, er svaret enkelt: Det bliver lavet om til ny vej.
Se billederne: Letbanen bliver Odenses egen
På den gamle slagterigrund mellem Østre Stationsvej og Rugårdsvej kommer bjerge af beton og asfalt til syne. Her bliver de gamle materialer opbevaret – for senere at blive knust og genanvendt.
De materialer, som Barslund ikke selv bruger, for eksempel rør, bliver også sorteret og gemt på pladsen for senere at blive sendt til genbrug.
(Artiklen fortsætter under billedet)
Det er langt fra småsten, som bliver gravet op i forbindelse med vejarbejdet.
Med et par måneders mellemrum bliver et mere end 20 meter langt og 50 tons tungt nedbrydningsanlæg på larvefødder (se billedet i toppen af artiklen) bugseret med specialtransport ind på pladsen for at forvandle store stykker beton, asfalt og granit til små skærver på cirka 3 centimeter. I dén størrelse er skærverne klar til at blive brugt som nyt materiale i vejen igen.
- Når vi har en god stak genbrugsmaterialer på minimum 6.000-7.000 tons, bestiller vi nedbrydningsanlægget. Det tager cirka halvandet døgn for anlægget at omdanne stakken til genanvendeligt materiale, så det er hurtigt overstået, fortæller René Nielsen, der er byggeleder hos Barslund A/S.
Barslund skåner knæ og klinker med specialbygget sugekop
Inden Barslund er færdig med sin del af anlægsarbejdet, regner René Nielsen med, at nedbrydningsanlægget har knust sig igennem intet mindre end 20.000 tons genbrugsmaterialer.
- Hele kongstanken er, at vi gerne vil genanvende så meget materiale som muligt, så det kommer tilbage til udgangspunktet. Faktisk finder vi også betonplader, der stammer tilbage fra Odenses gamle sporvognsanlæg, og de bliver nu genanvendt i de nye veje langs letbanen. Vi kan godt lide, at vores produktion har dette bæredygtighedselement – i stedet for at vi bare bruger nyt sand og grus, siger René Nielsen og fortsætter:
- Tankegangen er ikke ny for os, og vi har arbejdet med genbrug de sidste 20 år. Men det er afgørende, at det har bygherrens interesse, og at vi har en opbevaringsplads. Så det er ikke noget, vi kan gøre på alle projekter. Men vi mærker tydeligt en udvikling hen over de sidste 10 år, hvor flere og flere gerne vil implementere genbrug i anlægsarbejdet.
Video: Kom bag om letbanens design
(Artiklen fortsætter under billedet)
Efter en tur gennem nedbrydningsmaskinen er de forskellige byggematerialer lavet om til småsten, der er egnede til at stabilisere vejbaner.
Ud over at lade materialerne leve videre i deres eget kredsløb er der også fordele ved at bruge genbrugsmaterialer frem for nyudvundet sand og grus. Knust beton er nemlig mere stabilt end grus, når det bliver støbt i en vejkasse. Og grus har også en tendens til at blive mere grødet end knust beton, hvis vandprocenten er høj.
Derfor finder Barslund materialerne særdeles velegnede til de nye vejanlæg – og de hilsner også andre entreprenører på letbaneprojektet velkomne på deres genbrugsplads:
- Om de kører deres materialer væk på deponi, eller om de afleverer det her, er lige meget for os. Vi synes blot, at det er godt, hvis vi kan bruge hinandens kompetencer i det fælles projekt, som letbanen er, slutter René Nielsen.
Følg letbanearbejdet i Odense - tilmeld dig nyhedsbrevet her