Ledningsflytninger

140 ton tung strømpe bliver trukket gennem kloakken på Ørbækvej

3. april 2018

 

Det er en gevaldig operation, som VandCenter Syd og entreprenørfirmaet Per Aarsleff nu er ved at forberede – og som løber af stablen umiddelbart efter påske.

 

Her bliver kloakken langs Ørbækvej renoveret ved at fore røret mellem Nyborgvej og Munkerisvej med en 140 ton tung og 560 meter lang ’strømpe’.

 

 

Kortvarig spærring af L. A. Rings Vej for enden ved Ørbækvej

 

 

Strømpen består af to dele, som svarer til diameteren på kloakrøret, der skal fores. Den største strømpe har en diameter på 1,5 meter og en længde på 370 meter, og den anden har en diameter på 1,3 meter og en længde på 190 meter.

 

De to strømper er lavet af polyester. De er syet på Europas største symaskine på Aarsleffs strømpefabrik i Hasselager ved Aarhus.

 

 

(Artiklen fortsætter under billedet)

 

undefined

Strømpen bliver trukket gennem kloakken med en stor maskine.

 

 

Kloakrøret bliver renoveret, fordi det ligger under de kommende letbaneskinner. Derfor skal det sikres en lang levetid, så letbanedriften ikke bliver forstyrret af reparationer i de næste mange årtier. Holdbarheden på strømpeforingen forventes at være op til 100 år.

 

Kloakken skal være ren, for at arbejdet kan udføres. Derfor har der i de forgangne uger været opstillet en række store pumper langs Ørbækvej for at lede regn- og kloakvand over jorden via midlertidige rør.

 

Pumperne kan med en kapacitet på op til 1700 liter vand i sekundet sikre, at både regn og toiletvand ledes hurtigt til Ejby Mølle Renseanlæg.

 

Når kloakrøret er renset, begynder arbejdet med at trække de store polyesterstrømper ind i kloakrøret – lidt som når man vender vrangen ud på sine strømper.

 

 

Zoom helt tæt på: Sådan bliver letbanen i dit nabolag

 

 

Når strømperne er på plads, bliver den ene hærdet med varmt vand og den anden med ultraviolet lys. For at hærdningen ikke starter af sig selv, bliver den ene strømpe kølet ned med et mindre isbjerg på 20-30 ton under monteringen. Isbjerget ankommer, ligesom strømpen, fra Aarsleffs fabrik.

 

Det er tungt grej, der bliver arbejdet med. Derfor kommer de store sokker samt maskinerne, der skal udføre arbejdet, med et vogntog på 210 ton og 40 meters længde til Odense. Det svarer i vægt og længde til to af DSB´s store lokomotiver fra 1980’erne.

 

Arbejdet med strømpeforingen får også betydning for trafikken i T-krydset mellem Ørbækvej og L.A. Rings Vej. Det kan du læse mere om i denne artikel.

 

 

Følg arbejdet på Ørbækvej - tilmeld dig nyhedsbrevet her

 

 

 

undefined

Store pumper sørger for at lede vand ud af kloakrøret, mens det bliver foret.

 

 

 

Relaterede nyheder

Så langt er vi nået

Instagram @byenibevaegelse