Testkørsel af letbanen
Forventningen er, at letbanen åbner i foråret 2022. Inden letbanen kan åbne, kan man dog opleve tog på strækningen, da den nemlig skal testes grundigt.
I øjeblikket kører letbanetogene test på strækningen fra Hjallese til IKEA på Ørbækvej.
I løbet af 2021 bliver testområdet udvidet, så det efterhånden dækker hele letbanestrækningen til Tarup Center.
Når letbanetoget testes, vil de nye trafiksignaler være i funktion. Det er vigtigt, at man som trafikant følger signaler og skiltning, da der nu kommer et nyt transportmiddel ind i trafikken.
Man skal være ekstra opmærksom, når man krydser letbanen og bevæger sig inden for den kantsten, som markerer grænsen til letbanesporet. Gør man det, og følger man i øvrigt trafiksignalerne og de almindelige færdselsregler, er der ikke grund til bekymring.
(Artiklen fortsætter under billedet)
For at skærpe opmærksomheden på, at letbanen bliver en del af Odenses trafik, har Odense Letbane og Odense Kommune lanceret en kampagne med budskabet om, at man skal 'se letbanen i øjnene'. Læs mere om kampagnen og få gode råd om din sikkerhed i denne artikel.
Se letbanen i øjnene: Dette skal du især være opmærksom på
Tidsplan for strøm og testkørsel
Det er de såkaldte dynamiske test, som bliver lavet i første omgang. De går ud på at teste, at letbanetogets systemer spiller sammen med resten, så toget fungerer, som det skal på letbanesporet. Der vil også være test af samspillet med systemerne i infrastrukturen og styringen af det hele fra kontrolcenteret.
FAKTA: Sådan bliver letbanen testet
En lang række af test og procedurer skal sikre, at alt spiller sammen, når letbanen åbner for passagerer. Her får du et overblik:
Factory Acceptance Test (FAT) foregår hos en given producent eller underleverandør, som selv tester, at alle komponenter opfylder standarder og krav. For eksempel gennemgår letbanetogene en række test hos Stadler i Berlin, inden de kommer til Danmark.
Post Installation Test (PIT) er en test efter installation i infrastrukturen, som skal sikre, at et givent produkt er installeret korrekt. Det kan for eksempel handle om at måle, om skinnen har den rette isolering.
System Acceptance Test, Sub Systems (SAT-SS) tester et enkelt system isoleret set. Det kan for eksempel være test af en enkelt sektor af køreledninger.
System Acceptance Test, Systems (SAT-S) tester, at forskellige systemer spiller sammen. Det kan for eksempel være hele systemet af køreledninger. Letbanetogene bliver brugt til testen som testelement, så det også sikres, at for eksempel infosystemer virker korrekt.
System Integration Test (SIT) er en fase, hvor det hele bliver testet på én gang. Her skal det sikres, at alle systemer kan arbejde sammen samtidig.
System Operations Demonstration Test (SODT) er den sidste test, inden der skal indhentes sikkerhedsgodkendelse af letbanesystemet. Det skal sikre, at alle systemkrav er opfyldt, og at køreplanen kan overholdes, så operatøren Keolis får overleveret et godkendt og funktionelt system.
Trial Run er den afsluttende prøvedrift, som operatøren Keolis selv står for. Her kører letbanen i en periode efter køreplanen, men uden passagerer. Det skal sikre, at Keolis har organisationen og alle procedurer på plads inden åbningen.
De første test bliver lavet på toget med modelnummer 01. Det er den såkaldte typemodel, som får en typegodkendelse og skal danne grundlag og give en fælles referenceramme for test af de øvrige togsæt.
Tog nummer 01 er i øvrigt dét tog, der vil blive døbt ’Brunneren’. Det vil fremgå inde i letbanetoget og blive ledsaget af en illustration.
De mange testkørsler skal munde ud i en egentlig prøvedrift af hele letbanesystemet. Det vil sige, at togene kører efter køreplanen, men uden passagerer. Det forventes at ske i løbet af foråret 2022, og prøvedriften vil vare frem mod letbanens åbning.
Følg letbanearbejdet i byen - tilmeld dig nyhedsbrevet her